Tarifele la energia electrică rămân plafonate până la 1 aprilie 2025! Ce măsuri ar trebui să luăm în fața noilor oferte de prețuri și ce ne sfătuiesc avocații

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 21 dec 2024, 13:12

Prețurile la energie rămân aceleași până în primăvara anului 2025

Sursa: Pexels.com

Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor la energia electrică în România ar putea fi eliminată, iar acest lucru ar putea aduce schimbări majore pentru consumatori.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în septembrie că Guvernul analizează noi scheme de sprijin, menite să țintească mai bine nevoile reale ale românilor. Totuși, economiștii și experții din domeniu susțin că acest termen ar putea fi prelungit, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale programate anul viitor.

Ce ar trebui să facem dacă ni se propun noi oferte de prețuri la energie

Avocatul Adrian Cuculis a subliniat că românii ar trebui să fie extrem de precauți în perioada imediat următoare ridicării plafoanelor la energie. Acesta avertizează asupra riscurilor asociate semnării unor noi contracte sau acorduri cu furnizorii de energie, înainte ca autoritățile să clarifice situația.

„Nu poți să iei o decizie, înainte de a ști cu siguranță ce se va întâmpla.

Și eu consider, de altfel, că putem să asistăm, în momentul de față, la o posibilă încercare de monopolizare a pieței cu semnarea unor acorduri cu consumatorii, dar în același timp nu cred că această decizie o să fie luată sau implementată în momentul de față, pentru că avem o lege care practic ne spune altceva”
, a explicat Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.ro.

Avocatul a subliniat importanța monitorizării pieței de către autoritățile competente, precum Consiliul Concurenței și ANRE, pentru a preveni posibilele înțelegeri între furnizori care ar putea duce la creșteri artificiale de prețuri.

Citește și: Data la care vor primi românii facturile la energie de la Electrica. Patru milioane de consumatori vor primi facturile cu întârziere

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu exclude prelungirea plafonării, având în vedere complexitatea contextului economic și geopolitic, conform unei declarații făcute pentru Economica.net: „Nu excludem niciun scenariu de lucru, pentru că este un context dinamic, există variabile pe care nu le controlăm, de exemplu dacă gazul rusesc va mai curge prin Ucraina.

Toate scenariile sunt pe masă”.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Indexările și majorările vor dispărea odată cu anul 2025? Pensiile riscă să fie înghețate dacă se va adopta o anumită lege

Ce a transmis ministrul Energiei despre prețurile plafonate

În prezent, facturile românilor rămân plafonate, indiferent de fluctuațiile pieței. Ministrul a explicat că măsura se datorează lipsei investițiilor în sectorul energetic din ultimele trei decenii, ceea ce a dus la o capacitate de producție insuficientă pentru a satisface cererea în creștere.

„Facturile noastre sunt plafonate și sunt plafonate până în aprilie anul viitor, așa că aceste evoluții pe piața zilei următoare, pe Bursa Energiei, nu ne afectează la facturi.

(...) Este devreme să spun dacă facturile vor crește din primăvară. Sigur că noi ne dorim ca piața să se stabilizeze și prețul la factură să fie cât mai mic”, a mai explicat ministrul, la Kanal D2.

Citește și: Nu se mai dau vouchere de energie! Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene „Nu avem surse financiare din perspectivă europeană”

În fața acestor incertitudini, experții recomandă consumatorilor să evite semnarea unor noi contracte până când autoritățile oferă detalii clare despre reglementările ce vor urma. Este esențial ca românii să fie informați cu privire la drepturile lor și să urmărească atent comunicările oficiale.

Totodată, Guvernul pregătește scheme de sprijin pentru familiile vulnerabile, astfel încât acestea să poată face față eventualelor creșteri de prețuri. În cazul celor care plătesc în prezent tariful minim, facturile ar putea crește ușor, în timp ce pentru consumatorii mari există șanse ca acestea să scadă.