După mai multe săptămâni de așteptare, Guvernul României a plafonat tarifele RCA, pentru o perioadă de jumătate de an, fiind vorba de sumele care au fost înregistrate pe data de 28 februarie 2023.
Tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni
Astăzi, 5 aprilie, Guvernul României a adoptat o hotărâre care prevede plafonarea prețului la polițele RCA pe o perioadă de șase luni.
Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat că plafonarea tarifelor RCA urmează să fie condiționată de elaborarea în șase luni a modificărilor legislative care vor asigura evitarea derapajelor pe piața asigurărilor.
Prețurile RCA sunt plafonate la nivelul prețurilor de primă proprii ale fiecărui asigurator RCA, prețuri înregistrate pe data de 28 februarie 2023. Conform lui Cristian Rușu, reprezentant ASF, nu doar polițele RCA sunt plafonate.
Citește și: Cine sunt angajații care primesc primă de Paște! Câți bani vor lua în mână
Se vor plafona „și comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Poliția Rutieră nu mai are voie să se ascundă în momentul în care folosește radarul
Ieri, 4 aprilie, a fost adoptat un proiect de lege care obligă polițiștii să parcheze autovehiculele destinate traficului care folosesc aparate radar la vedere, fără a se mai ascunde în locuri greu vizibile.
Mai mult decât atât, autovehiculele respective trebuie să prezinte înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere, iar oamenii legii aflați în mașinile respective trebuie să poarte uniforma cu înscrisuri și cu însemne distinctive.
De asemenea, contestarea faptelor care nu respectă dispozițiile privind limitele de viteză poate fi făcută doar cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate și care sunt verificate metrologic, aceste lucruri urmând să fie menționate în procesul verbal de constatare a contravenției.
În continuare, același proiect prevede ca toate constatările contravențiilor cu privire la faptele care nu respectă dispozițiile cu privire la limitele de viteză să fie interzise, în cazul în care dispozitivele de măsurare a vitezei și autovehiculele nu sunt poziționate într-un loc vizibil și dacă nici nu prezintă însemnele și înscrisurile distinctive ale Poliției Rutiere.
Aceste vești au fost primite cu brațele deschise de către șoferi, deoarece mulți dintre ei s-au ales cu amenzi usturătoare, deoarece nu au văzut mașinile poliției la timp și nu au încetinit atunci când au călcat prea tare pedala de accelerație.