În grupurile conservatoare și religioase, sinuciderea asistată și eutanasierea sunt considerate păcate, dar sunt câteva țări în care cele două procedee sunt legale, dacă asta își dorește pacientul.
Țările care permit sinuciderea asistată și eutanasierea
Tot mai multe țări din întreaga lume au început să introducă în legislație posibilitatea ca pacienții să recurgă la sinucidere asistată sau eutanasiere, în cazul în care ei își doresc asta.
În prezent, doar 10 țări, dintre care Spania, Germania, Austria, Belgia, Canada, Columbia, Luxemburg, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Spania și mai multe state din Australia, precum Noua Țară a Galilor de Sud, Queensland, Australia de Sud, Tasmania, Victoria și Australia de Vest, au legalizat eutanasierea.
Unele țări au permis, de asemenea, eutanasierea pasivă, care este retragerea sau suspendarea tratamentelor de conservare a vieții, la cererea pacientului sau a unui membru al familiei. Austria, Finlanda și Norvegia sunt țările ce au permis eutanasierea pasivă, dar în circumstanțe stricte, această variant fiind posibilă doar pentru persoanele ce suferă de o boală incurabilă. Aceștia sunt persoanele ce pot decide dacă vor sau nu să li se administreze tratamente care să le prelungească viața.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
România pedepsește eutanasierea
Moartea asistată face referire atât la sinucidere, dar și la eutanasiere. Diferența dintre cele două este că în sinuciderea asistată, pacientul își administrează tratamentul ce îi va termina suferința, iar medical va fi martor, iar în cazul eutanasierii, medical îi va administra tratamentul.
În România, eutanasierea și sinuciderea asistată sunt pedepsite de lege.
În țara noastră, moartea asistată este interzisă prin lege și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare, iar eutanasierea este interzisă de către Codul deontologic al medicilor.
Sursa: theweek.co.uk