Românii nu vor să se gândească la suma pe care o vor primi la pensie, bani ce la va asigura un trai lunar, însă în Europa, pensionarii primesc sume la care cei din România pot doar să viseze. Iată care sunt țările cu cele mai mari pensii din Europa.
Citește și: Ajutoare de 1,8 milioane lei pentru români! Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească
Țările cu cele mai mari pensii din Europa
Potrivit unei analize realizate de Picodi ce se bazează pe 44 de țări din întreaga lume, persoanele din Norvegia primesc cea mai mare pensie , unde cetățenii au o pensie de aproape 1.800 de euro pe lună. Următorul loc este ocupat de Elveția, acolo unde cetățenii primesc o pensie medie de puțin peste 1.700
România se află pe locul 28 în clasament, datele de la Institutul Național de Statistică arătând că 4 milioane de români au o pensie medie de 1857 RON net sau 376 de euro. Însă situația României nu este cea mai rea, față de alte țări din Europa, la capătul clasamentului se află Albania unde pensiile sunt la o medie de 128 de euro pe lună, Republica Moldova unde pensionarii primesc 128 de euro pe lună și Ucraina, acolo unde cetățenii primesc în medie o pensie de 110 euro.
Citește și: Cum a evoluat punctul de pensie în ultimii ani? Modalitate de calcul al pensiei în 2023
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Românii vor ieși la pensie la 65 de ani
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că românii vor ieși la pensie la 65 de ani, această creștere a vârstei urmând să crească treptat. Această schimbare îi include și pe cei care acum sunt încadrați în categorii speciale. În prezent, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă există și anumite categorii de salariați care se pot pensiona mai devreme.
Vârsta la care oamenii vor ieși la pensie nu a fost singura ce a fost schimbată, baza de calcul va fi de acum raportată la întreaga perioadă de activitate. De altfel, pensiile nu pot să fie mai mari decât salariul în plată, iar raportarea nu se va face la salariul mediu brut de 7000 de lei, ci la salariul mediu net de 4200 de lei, iar impozitul se va aplica părții necontributive din pensie.
„Creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul Muncii, potrivit digi24.ro .
Sursa: adevarul.ro