Țările în care turiștii sunt obligați să prezinte certificatul verde COVID-19. Ce trebuie să știe românii înainte de a-și planifica vacanța de vară

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 mar 2023, 02:50

Țările în care este solicitat în continuare certificatul verde COVID-19 

Sursa: unsplash

Certificatul verde COVID-19 este solicitat în continuare la intrarea în mai multe țări europene. Iată care sunt destinațiile de vacanță în care românii trebuie să prezinte acest document.

Dacă în România au fost ridicate toate restricțiile impuse în timpul pandemiei de coronavirus, iar certificatul care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului nu mai este obligatoriu, unele țări din Europa încă solicită turiștilor certificatul verde COVID-19 în momentul intrării pe teritoriul lor. Mare parte din aceste țări se numără printre destinațiile de vacanță alese de români, astfel că înainte de a pleca în călătorie, turiștii sunt sfătuiți să verifice cu exactitate regulile de acces.

Lista țărilor care solicită turiștilor certificatul verde COVID-19 

Concediul de vară se apropie cu pași repezi și foarte mulți români deja se gândesc ce destinație să aleagă pentru vacanța de vară 2022. În momentul în care își planifică vacanța, turiștii ar trebui să ia în calcul regulile de acces în fiecare țară în parte. În prezent, în Europa există mai multe țări în care turiștii sunt obligați să prezinte certificatul verde COVID-19 în momentul sosirii, iar printre ele se numără Spania, Portugalia și Franța.

Cei care aleg ca destinație de vacanță Spania trebuie să știe că vor fi obligați să prezinte certificatul verde COVID-19 sau un test COVID-19, RT-PCR făcut cu 72 de ore înainte sau un certificat care să arate că persoana a trecut prin boală. Acest certificat nu trebuie să fie mai vechi de 180 de zile. În cazul certificatului verde COVID-19, autoritățile din Spania consideră valid orice document care arată că nu au trecut mai mult de 270 de zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.

În cazul în care o persoană este în această situație, atunci va fi nevoie să efectueze doza booster, accesul fiind permis chiar din ziua în care este administrată a treia doză de vaccin.

În Portugalia se respectă aceleași reguli, iar până la data de 30 iunie 2022, ora 23:59, pe întreg teritoriul național al țării este decretată Stare de Alertă.

De certificatul verde COVID-19 vor avea nevoie și românii care vor alege Franța ca destinație de vacanță în această vară.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Gravidele din Coreea de Nord, infectate cu Covid-19, nevoite să stea în condiții inumane. Acestea sunt închise în ferme și dau naștere bebelușilor morți

Destinații de vacanță unde nu este nevoie de certificatul verde COVID-19 

Cei care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, dar își doresc să își petreacă vacanța de vară în afara României trebuie să știe că există câteva destinații în care accesul nu este condiționat de prezentarea certificatului verde COVID-19. 

Mai exact, țări ca Grecia, Italia, Bulgaria sau Croația au renunțat la certificatul verde COVID-19. În Croația, restricțiile legate de prezentarea certificatului verde COVID-19 au fost ridicate începând cu data de 1 mai 2022, la fel și în Grecia. 

De la 1 iunie 2022, Italia a renunțat și ea la obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19.

„Începând cu 1 iunie 2022, pentru intrarea/întoarcerea în Republica Italiană nu mai este necesară prezentarea certificatului digital UE la momentul îmbarcării sau trecerii frontierei de stat.”, conform mae.ro.

Citeste si: China, decizie radicală după ce lockdown-ul draconic i-a lovit dur economia. Restricțiile anti-Covid din Shanghai ar putea fi eliminate