TAS a respins contestația americanilor. Medalia de bronz rămâne la Ana-Maria Bărbosu

Autor: Andrei Costanda

Ana-Maria Bărbosu a primit medalia de bronz după constestația depusă la TAS

Sursa: Instagram / Ana-Maria Bărbosu

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis definitiv în favoarea Anei-Maria Bărbosu.

Ana-Maria Bărbosu, talentata gimnastă română, își păstrează medalia de bronz obținută la proba de sol în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins contestația depusă de Federația de Gimnastică a Statelor Unite, sportiva Jordan Chiles și Comitetul Olimpic al Statelor Unite.

Medalia de bronz rămâne la Ana-Maria Bărbosu

Această decizie vine după o perioadă tensionată în lumea gimnasticii internaționale, marcând un punct final într-un caz extrem de controversat.

Federația Română de Gimnastică (FRG) a anunțat luni seara, printr-un comunicat oficial, că TAS a respins cererea americanilor de a redeschide cazul privind medalia de bronz, stabilind astfel că Bărbosu rămâne pe locul al treilea, iar Chiles revine pe poziția a cincea, locul pe care îl ocupase inițial înainte de depunerea contestației.

„Suntem profund dezamăgiţi de notificare şi vom continua să urmăm toate căile posibile şi procesul de apel, inclusiv la Tribunalul Federal Elveţian, pentru a asigura punctajul corect, clasarea şi medalia pentru Jordan”, spune USA Gymnastics.

Contestația americanilor a fost depusă inițial pe motivul unei presupuse erori în calculul punctajului, care, conform lor, ar fi trebuit să o plaseze pe Jordan Chiles pe locul al treilea. Cu toate acestea, TAS a subliniat că documentele oficiale ale Federației Internaționale de Gimnastică (FIG) au demonstrat că această contestație a fost depusă tardiv, cu un minut după termenul limită prevăzut de regulament. Astfel, conform regulilor stricte ale competiției, contestația a fost considerată fără efect.

Citește și: Doliu în familia Nadiei Comăneci! Celebra gimnastă a transmis un mesaj dureros în mediul online

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Citește și: Câinii din New York sunt oficial martori la nuntă! Statul american permite animalelor de companie să fie martori secundari ai însurățeilor

Americanii nu se dau bătuți, vor continua să conteste

Deși decizia TAS ar fi trebuit să pună capăt controverselor, ea nu a fost primită cu ușurință de către partea americană.

USA Gymnastics și Comitetul Olimpic al Statelor Unite au emis un comunicat în care și-au exprimat dezamăgirea profundă față de decizia TAS și au anunțat că vor explora în continuare toate căile legale pentru a obține „un punctaj corect, o clasare adecvată și medalia meritată” pentru Jordan Chiles, inclusiv o posibilă apelare la Tribunalul Federal Elvețian.

În același timp, Federația Română de Gimnastică încearcă să pună capăt atacurilor verbale îndreptate împotriva gimnastelor implicate în acest scandal, inclusiv împotriva Nadiei Comăneci, care a fost criticată pentru sprijinul acordat tuturor sportivelor implicate, fie că erau românce

sau americane.

Într-o altă notă, Sabrina Voinea, cealaltă gimnastă română implicată în acest caz, rămâne pe locul al patrulea, în ciuda faptului că echipa sa a prezentat probe care, potrivit lor, demonstrau clar că aceasta nu pășise în afara covorului în timpul exercițiului său. Cu toate acestea, TAS nu a acordat acestei cereri aceeași importanță, menținând-o pe Voinea pe locul al patrulea, fără să-i acorde medalia mult dorită.

Decizia finală a TAS aduce astfel o încheiere acestui capitol din gimnastica internațională, păstrând intacte rezultatele inițiale, dar lăsând în urmă o serie de nemulțumiri și tensiuni care vor necesita timp pentru a se calma. Ana-Maria Bărbosu se bucură, totuși, de un succes meritat, consolidându-și locul în istoria gimnasticii românești și internaționale.