Adesea am întâlnit tătăneasa, însă nu știam ce benefică poate fi pentru tratarea anumitor afecțiuni. Planta cu flori mov poate fi folosită pentru tratarea inflamațiilor, arsurilor sau vânătăilor, însă există și câteva riscuri pe care trebuie să le cunoașteți.
Citește și: Cel mai ușor mod de a prepara mierea de păpădie. Iată ce beneficii oferă acest tip de miere
Tătăneasa este o plantă medicinală de care oamenii trebuie să afle
Tătăneasa este o plantă foarte întâlnită în țara noastră, iar deși aceasta conține substanțe chimice otrăvitoare, există câteva componente ale plantei ce sunt folosite pentru a face medicamente, precum frunza, rădăcina și tulpina.
Această plantă este folosită pentru tratarea entorselor musculare, vânătăilor, arsurilor și a inflamațiilor articulare. În Europa, planta medicinală a fost folosită și pentru tratarea artritei, diareei, dar și ale altor afecțiuni ale stomacului. Tătăneasa se găsește adesea în compoziția mai multor produse pe care le găsim în farmacii sau plafare, precum unguente sau creme.
Tătăneasa este sigură pentru aplicarea pe piele sau pe răni pentru o perioadă scurtă de timp, însă preparatele orale ce conțin această plantă sunt asociate cu leziuni hepatice și cancer. "De asemenea, tătăneasa nu se utilizează pentru răni profunde pentru că ea va genera vindecarea doar la suprafață, rana rămânând nevindecată în profunzime", precizează specialistul în fitoterapie Elena Badea, conform adevarul.ro .
Citește și: Cum să renunți mai ușor la zahăr. 5 sfaturi de la specialiștii în nutriție
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cum se prepară alifia de tătăneasă?
Pentru alifia de tătăneasă avem nevoie de 4-6 rădăcini proaspete, pe care le vom spăla foarte bine, urmând astfel să le tăiem foarte fin. După ce le-am tocat mărunt trebuie să le punem la prăjit, la foc mare. Pentru această alifie avem nevoie de 250 de grame de untură curată, de preferat să fie din intestine de porc.
Se pune untura peste bucățile de tătăneasă tăiate fin, iar acest amestec se lasă peste noapte, după care se încălzește, se presează și filtrează printr-o bucată de pânză. După ce trecem amestecul prin pânză trebuie să depozităm alifia în compartimente mici și se păstrează în frigider.
Citește și: Plantele care alungă țânțarii: Pune-le la geam și nu vei mai avea probleme cu aceste insecte
Sursa: libertatea.ro