Tații au dreptul la zile de concediu parental dacă urmează anumite cursuri. Lista centrelor unde se pot urma cursurile de puericultură

Author: Cristina Mocanu

Viitorii tătici pot urma cursuri de puericultură pentru a avea dreptul la câteva zile de concediu parental.

Sursa: https://pixabay.com/

Viitorii tătici pot urma cursuri de puericultură pentru a avea dreptul la câteva zile de concediu parental.

Spre finalul lui 2022, regulile concediului paternal au suferit o serie de modificări. Unde se pot face cursurile de puericultură?

Care sunt centrele unde se pot face cursuri de puericultură

Regulile pentru concediul parental au suferit o serie de modificări în 2022. Mai exact, una dintre noile prevederi din domeniu stabilind că tații au acum mai multe posibilități atunci când vine vorba despre participarea la cursurile de puericultură, care permit prelungirea concediului paternal standard la 15 zile. Tații pot face acum cursurile pentru îngrijirea corectă a copilului mic nu doar la medicul de familie, așa cum era înainte, ci și în spitale, de exemplu.

Citește și: Indemnizația de maternitate, de care pot beneficia viitoarele mame, a fost plafonată la trei salarii minime brute pe economie, în loc de 12

La finalul anului trecut, a fost stabilit printr-o lege, HG 1.577/2022, că aceste cursuri de puericultură se pot desfășura acum în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităților sanitare ori altor unități de profil care organizează

astfel de cursuri.

Spre deosebire de ceea ce se întâmpla înainte, când doar medicul de familie putea elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură, acum, HG 244/2000 prevede că și personalul specializat din cadrul altor tipuri de entități poate elibera acest document.

Astfel, este vorba despre:

 

- spitale,

- maternități,

 

- clinici medicale sau

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- alte unități de profil

Spre finalul lui 2022, regulile concediului paternal au suferit o serie de modificări.
[Sursa: https://pixabay.com/]

În ce consta cursul de puericultură

Acest curs constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, astfel încât tatăl să poată participa efectiv la îngrijirea propriului copil nou-născut.

Viitorii tați pot urma cursurile amintite în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului.

După ce sunt verificate noțiunilor dobândite de tați, medicul de familie sau, după caz, personalul specializat din cadrul spitalelor sau altor unități de profil eliberează acestora un atestat de absolvire a cursului de puericultură.

Dacă tatăl este cadru medical nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea atestatului amintit mai sus.

Citește și: Care sunt principalele servicii pe care le pot primi persoanele neasigurate la medicul de familie

Acest atestat reprezintă actul doveditor prin care se constată însușirea noțiunilor privind îngrijirea copilului nou-născut și cuprinde, suplimentar, datele personale din cartea de identitate a tatălui, data eliberării, semnătura și parafa medicului de familie sau, după caz, a personalului specializat din spitale ori din unități de profil care organizează astfel de cursuri.

Cu ajutorul acestui atestat,  tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei standard a concediului paternal, care-i de zece zile lucrătoare, cu încă cinci zile lucrătoare.

Creșterea duratei concediului parental este aplicată pentru fiecare copil nou-născut, respectiv pentru fiecare naștere în cazul sarcinilor multiple pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.

Înaintea acestor modificări, concediul putea fi prelungit, în baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, o singură dată, indiferent de numărul copiilor.

 

 

Taguri: