Taxa Covid: ce inseamna taxa Covid si ce valoare are. Cat platesti in plus daca te duci la restaurant sau terasa

Author: B.M.
Bon fiscal

Taxa Covid: de ce au introdus unele terase taxa Covid. Ce inseamna si ce valoare are.

O serie de terase si restaurante din Romania au inceput sa introduca taxa Covid, o suma fixa care apare pe fiecare bon fiscal emis, indiferent de valoarea acestuia. Este legala aceasta taxa? Iata ce spun autoritatile legate de Taxa Covid.

Taxa Covid: ce este taxa Covid

Taxa Covid este practicata in mai multe tari din lume, inclusiv in Statele Unite ale Americii sau in unele tari europene, precum Danemarca.

Taxa are rolul de a acoperi pierderile teraselor si restaurantelor provocate de masurile impuse de distantare sociala. Taxa a fost initial introdusa de cabinetele stomatologice.

Patronul unuia dintre restaurantele din Bucuresti spune ca a apelat la aceasta varianta din cauza costurilor.

„Am pus-o din cauza costurilor de distantare sociala ale restaurantului. Şi pentru ca toata lumea facea asa. Şi celelalte restaurante, si dentistii”, a spus acesta.

Citeste si: Ce putem face ca sa evitam valul doi de coronavirus? Studiu

Taxa Covid este legala? Ce spune ANAF

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Administratia Nationala de Administrare Fiscala a tinut sa sublinieze prin intermediul unui comunicat ca aceasta taxa practicata de restaurante, terase si cabinetele stomatologice nu are niciun suport legal.

"Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerata un cost comercial, ca toate celelalte, pretul unui serviciu. Bineinteles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului si nu este aruncat la final, fara stiinta lui, pentru ca atunci poate intra in aria Protectia Consumatorului", se arata intr-un comunicat emis de Administratia Nationala de Administrare Fiscala.

Citeste si: Ce presupune prelungirea starii de alerta si la ce sa ne asteptam de saptamana viitoare

Taxa Covid: cu cat a fost amendat patronul unui restaurante

Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a facut un control si a impartit amenzi din cauza faptului ca, in unele locuri, clientii nu au fost informati in prealabil despre existenta acestei taxe.

"Astazi am initiat un control operativ, in urma caruia un patron de terasa a fost sanctionat cu suma de 10.000

mii de lei deoarece a incalcat legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilo cu legislatiei europena privind protectia consumatorilor. Vom continua monitorizarea locatilor care au aceasta taxa si binenteles in cazul unor reclamatii se vor lua masuri", a declarat Presedintele ANPC, Eduardt Cozminschi.

Citeste si: Raed Arafat: "Ne pregatim pentru valul doi"

Taxa Covid: cum se calculeaza taxa Covid

In general, terasele si restaurantele aleg sa calculeze taxa Covid in functie de cate persoane se strang la o masa. Fiecare client va plati aceasta taxa, iar totalul se va regasi in bonul fiscal atasat notei de plata.

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.