Taxa de pod dintre Giurgiu și Ruse se va plăti doar în EURO și RON. Dolarii americani au fost eliminați

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 aug 2023, 12:07

Ministerul Transporturilor a eliminat posibilitatea plății în dolari americani a taxei de pod Giurgiu-Ruse.

Sursa: pexels.com

Ministerul Transporturilor a eliminat posibilitatea plății în dolari americani a taxei de pod Giurgiu-Ruse.

Conform Ministerului Transporturilor, taxa de pod dintre Giurgiu și Ruse se va face doar cu EURO și RON.

Taxa de pod dintre Giurgiu și Ruse se va face doar cu EURO și RON

Taxa de pod de la Giurgiu- Ruse nu se mai poate plăti în dolari americani, aceasta se va face doar cu lei sau euro.

Astfel, șoferii vor mai putea plăti taxa pentru trecerea Podului Prieteniei, către Bulgaria, doar în moneda naţională şi cea europeană.

Citește și: Șoferii români trebuie să cunoască noua lege ce intră în vigoare. Amenzile rutiere vor fi modificate

Ordinul dat de Ministerul Transporturilor, MT nr. 1383/2023 modifică Ordinul MT 1.836/2018 și stabilește noi reguli ale taxei pe care trebuie s-o plătească șoferii la trecerea unor poduri. Măsura a fost publicată vineri în Monitorul Oficial nr. 696, dată de la care a și intrat în vigoare.

Acest lucru înseamnă că, începând de vineri, documentul elimină plata în dolari americani (USD) în cazul tarifului de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse.

Tarifele pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse se puteau achita de persoanele fizice și juridice române în lei și de către persoanele fizice și juridice străine, în lei, euro sau USD.

De ce au luat autoritățile această decizie?

Autoritățile au luat această decizie din mai multe motive. Una dintre decizii a fost că nivelul plăților în dolari americani reprezintă doar 1% din valoarea totală a încasărilor în cazul podului de la Giurgiu.

De asemenea, un alt aspect este că nu se pot înlocui casele de marcat existente, a căror durată normată de viaţă urmează să expire, deoarece nu au fost găsiți furnizori care să vândă case de marcat cu posibilitatea de încasare în cele trei monede- lei, euro, dolari.

Un ultim motiv ar fi alinierea ca modalitate de plată cu partea bulgară, care încasează tariful de trecere a podului Giurgiu-Ruse doar în moneda naţională (leva) şi în euro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În cazul autoturismelor, tariful de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse este în prezent de trei euro, trei dolari SUA sau 15 lei (cu TVA inclus) pentru o trecere.

Ce riscă șoferii dacă nu plătesc rovinieta?

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că a mărit amenzile pentru șoferii prinși circulând fără rovinietă.

Mai exact, reprezentanții CNAIR au spus că au fost puse peste 100 de camere de control noi pe drumurile naționale și pe autostrăzi pentru a îi prinde pe cei care nu respectă legea.

Astfel amenzile vor varia între 250 de lei pentru autoturisme și până la 4.500 de lei pentru mașinile de mare tonaj.

Citește și: Noua listă de infracțiuni rutiere care se pedepsesc cu amendă! Sunt vizați inclusiv pasagerii, iar sumele sunt usturătoare

Șoferii sunt obligați să plătească rovinieta pentru că:

 

- pentru circulația pe rețeaua de drumuri naționale, exclusiv cele aflate în intravilanul reședințelor de județe și al municipiilor;

- pentru toți utilizatorii români si străini pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România; vehicul= orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel puțin două axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul și semiremorcă ori remorcile tractate de acesta;

utilizatori= persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori străini;
Sursă: avocatnet.ro