Taxa de timbru: cine o datoreaza, cum se calculeaza si cum se plateste

Autor: B.M.
Actualizat: 05 sep 2020, 16:55

Taxa de timbru este o suma pe care trebuie s-o achite orice persoana fizica sau juridica atunci cand deschide o actiune in instanta sau adreseaza o cerere instantelor judecatoresti, Ministerului Justitiei sau Parchetului.

Iata tot ce trebui sa stii despre aceasta taxa si cum poti afla ce suma ai de platit.

Taxa de timbru reprezinta de fapt plata pentru serviciile prestate de instantele judecatoresti. Aceasta taxa este reglementata prin Ordonanta de urgenta Nr.80/2013 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru.

Cine trebuie sa plateasca taxa de timbru

Potrivit legii, taxa de timbru trebuie platita de catre orice persoana fizica sau juridica atunci cand se adreseaza cu o problema in instanta. Astfel, taxa de timbru este modul prin care un contribuabil plateste statul roman pentru serviciile acordate de acesta prin intermediul instantelor sale de judecata.

Plata este obligatorie, dar exista si situatii in care un contribuabil poate beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata aceste taxe. In unele situatii, contribuabilul nu va plati taxa de timbru, cum este si cazul acestor exemple:

Pentru stabilirea pensiei si altor drepturi banesti prevazute in sistemul de asigurari sociale;
Pentru stabilirea ajutorului de somaj, a alocatiei de stat pentru copii sau a alocatiei de sprijin;
Pentru stabilirea despagubirilor ca urmare a unei condamnari suferite pe nedrept,
Pentru adoptie sau stabilirea tutelei unui minor;
Reclamatii legate de protectia consumatorilor;
Pentru exercitatea drepturilor electorale.

Cum se stabileste valoarea taxei de timbru

Instanta este cea care stabileste suma de plata, in fiecare caz in parte, iar reclamantul (contribuabilul care se adreseaza instantei) este obligat s-o achite in termen de cel mult 10 zile de la primirea instiintarii. Daca nu plateste la timp, cererea lui este anulata din oficiu si astfel nu mai ajunge sa fie dezbatuta in instanta.

Taxele de timbru se stabilesc si trebuie platite la fiecare cale de atac sau faza a procesului. Sumele de plata difera de la un caz la altul, in functie de posibilitatea de-a evalua sau nu in bani obiectul cererii formulate in instanta. Astfel, in cazul in care cererea este evaluabila in bani, taxele sunt dupa cum urmeaza:

Daca valoarea este pana in 500 lei: taxa este de 8%, dar nu mai puţin de 20 lei,
Pentru o valoare intre 501 lei si 5.000 lei: taxa este de 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
Pentru o valoare intre 5.001 lei si 25.000 lei: taxa este 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
Valoare intre 25.001 lei si 50.000 lei: taxa de 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
Valoare intre 50.001 lei si 250.000 lei: taxa de 2.105 lei + 2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
Valoare peste 250.000 lei: taxa este de 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.

Desigur, modul de calcul in cazul cererilor care nu pot fi evaluate in bani este diferit. Spre exemplu, pentru actiuni in instanta privind despagubiri pentru daune morale aduse unei persoane fizice, taxa este de 100 lei.

Cum poti calcula taxa de timbru

Pentru ca modul de calcul este destul de complicat, trebuie verificata suma de plata pentru fiecare caz in parte. O metoda foarte simpla este sa folosesti un calculator pentru taxa de timbru de pe Termene, platforma unde vei afla imediat cati bani ai de platit in cazul in care ai deschis in instanta o actiune care poate fi evaluata in bani.

Pentru actiunile care nu pot fi evaluate in bani, trebuie verificat textul legii, deoarece vorbim de o suma fixa, dar care difera de la un caz la altul.

Modalitati de plata pentru taxa de timbru

Conform prevederilor legale, taxele de timbru trebuie virate in contul de venituri al bugetului local de pe teritoriul unde contribuabilul isi are domiciliul sau resedinta (ori sediul social, in cazul companiilor). Plata se poate face online, in numerar sau prin virament bancar.

In cazul in care reclamantul nu are domiciliul sau sediul firmei in Romania, atunci plata taxelor se va face in contul unitatii administrativ teritoriale unde se afla sediul instantei unde va fi deschisa actiunea.

Acestea sunt informatiile esentiale pe care trebuie sa le cunosti despre taxa de timbru. Tine cont ca aceste reguli se pot schimba prin modificari legislative, de aceea este important sa fii mereu la curent cu legea in acest domeniu.

 


A fost modificată valoarea voucherelor alimentare 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii direct pe card

Ce sumă de bani urmează să primească românii vulnerabili pentru achiziția de alimente cu ajutorul voucherelor?