La nivel european, autoritățile au căzut de acord că trebuie luate măsuri concrete pentru a reduce nivelul de poluare. În acest sens s-a discutat despre taxa pentru centrala de apartament și pe carburanți. Ce precizări a făcut Tanczos Barna, ministrul Mediului?
Ce presupune taxa pentru centrala de apartament?
În cursul zilei de marți, ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat la Bruxelles, acolo unde a condus delegația României la Consiliul de Mediu.
Mai mult decât atât, Comisia Europeană a propus reducerea la zero a poluării, astfel că se caută soluții pentru atingerea acestui obiectiv cât mai rapid.
În acest context, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că Parlamentul European și Consiliul European au discutat și au ajuns la un acord în ceea ce privește extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Când ar putea fi introdusă taxa pentru centrala de apartament?
Primele date arată că noua taxă pentru centrala de apartament ar putea fi aplicată începând cu anul 2027. Această nouă taxă ar urma să se aplice și pe teritoriul României.
Practic, proprietarii de centrale de apartament din România vor fi nevoiți să plătească o taxă de poluare, taxă care se va calcula în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat. Taxa se va aplica atât în gospodării, cât și la nivelul IMM-urilor. Cel mai devreme, această prevedere ar putea fi adoptată în anul 2027, însă în cazul în care prețul la energie va continua să se mențină la un nivel ridicat, atunci măsura ar putea fi amânată cu încă un an.Pe lângă taxa pentru centralele de apartament, autoritățile care se ocupă de protejarea mediului vor să impună și o taxă pentru carburanți.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că această taxă va ajuta la formarea unui fond social pentru climă, ceea ce va reprezenta un venit în plus pentru România.
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent” , a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului, potrivit antena3.ro.