Taxele de drum ascunse pe drumul din România în Grecia! Ce vignetă și taxe de drum sunt în 2024 și unde se plătesc

Autor: Cristina Mocanu

Taxele de drum ascunse pe drumul din România în Grecia

Sursa: pexels.com

Taxele de drum care trebuie plătite, obligatoriu, în drumul spre Grecia și pe care puțini români le cunosc. Persoanele care nu le plătesc riscă amenzi mari.

Tot mai mulți români aleg să plece în Grecia în vacanța de vară. Din păcate, mulți dintre aceștia nu știu faptul că sunt anumite taxe de drum „ascunse” pe care dacă nu le plătesc riscă să se trezească acasă cu amenzi foarte mari. Iată despre ce taxe este vorba:

Taxe de drum suplimentare în drumul spre Grecia

Cu o mulțime de atracții turistice, peisaje pitorești și plaje uimitoare, Grecia este una dintre destinațiile preferate de călătorie pentru mulți români.

Pentru cei care aleg să călătorească cu mașina proprie către Grecia, există câteva aspecte importante legate de taxele și cheltuielile implicate în această aventură. Acest ghid detaliat îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a te pregăti corespunzător și a avea o călătorie fără probleme.

1. Vinieta pentru Bulgaria: Una dintre primele taxe de care trebuie să ții cont atunci când călătorești cu mașina către Grecia este vinieta pentru Bulgaria.

Aceasta este obligatorie pentru toate autovehiculele care tranzitează țara vecină și poate fi achiziționată la punctele de trecere a frontierei sau online în avans. Este important să ai vinieta valabilă pentru întreaga perioadă a tranzitului prin Bulgaria pentru a evita amenzi sau alte inconveniente.

Citește și: Cât costă un sejur de 5 nopți, pentru două persoane, în Halkidiki, în luna iunie! O noapte de cazare pornește de la 200 de lei

2. Taxa de autostradă în Grecia: Dacă intenționezi să folosești autostrăzile din Grecia în timpul călătoriei tale, va trebui să plătești o taxă de utilizare. Taxa poate varia în funcție de distanță și de categoria autovehiculului și poate fi achitată la punctele de plată de-a lungul autostrăzilor sau prin intermediul unor sisteme electronice de plată. Asigură-te că ești pregătit să acoperi aceste cheltuieli pentru a putea beneficia de infrastructura rutieră modernă din Grecia.

3. Taxa de pod la Giurgiu-Ruse: Pentru călătorii care aleg ruta terestră către Grecia prin vama Giurgiu-Ruse, taxa de pod reprezintă o cheltuială suplimentară de care trebuie să ții cont. Această taxă poate fi achitată la punctul de trecere a podului și poate varia în funcție de categoria autovehiculului. Asigură-te că ai fondurile necesare pentru achitarea taxei și că ai prevăzut această cheltuială în bugetul călătoriei tale.

4. Asigurarea RCA și Cartea Verde: Înainte de a porni la drum către Grecia, verifică valabilitatea asigurării RCA pentru autovehiculul tău. De asemenea, pentru traversarea frontierelor este obligatorie deținerea unei Carte Verzi valabile. Asigură-te că documentele tale sunt în regulă pentru a evita eventuale probleme la frontieră.

5. Alte cheltuieli suplimentare: Pe lângă taxele menționate mai sus, ar trebui să iei în considerare și alte cheltuieli suplimentare care pot apărea pe parcursul călătoriei tale.

Acestea pot include costuri pentru parcare, combustibil, cazare, mese sau alte servicii necesare pe durata călătoriei tale în Grecia. Fă o estimare a acestor cheltuieli și asigură-te că ai suficiente fonduri disponibile pentru a acoperi toate costurile.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Unde poți plăti vigneta și taxele de drum în Grecia?

Odată ajunși în Grecia, trebuie să știți faptul că fiecare dintre cele 7 autostrăzi beneficiază de o anumită companie specială care gestionează și implicit taxează cei 2.200 de km de autostradă. De aceea la un anumit număr de kilometri veți fi obligați să plătiți niște taxe de drum.

În ceea ce privește mașinile de până în 2,2m și motocicletele, marea majoritate a companiilor de autostrăzi asigură plata taxelor de autostradă Grecia cash sau cu cardul la stația de taxare de pe autostradă. Trebuie știut faptul că în Grecia nu există implementat un sistem de taxe online, dar vigneta mai poate fi plătită printr-un ordin de plată, prin virament bancar.

Pentru a plăti taxele de drum, cea mai sigură și întâlnită modalitate de plată este cea fizică la stațiile de taxare, card sau cash. Prețurile pornesc de la 1,40 euro pentru motocicletă și 2,80 euro pentru o mașină care are lungimea cuprinsă între 2,20 m – 2,70 m și pot ajunge până la 13,40 euro pentru motocicletă și 19,20 euro pentru mașină cu aceiași lungime menționată mai sus. Aceste taxe sunt plătite în funcție de câți kilometri îi sunt alocați autostrăzii respective.

Spre exemplu, pe autostrada Attiki Odos: Athens (Airport) – Athens (Elefsina), unde autostrada are 70 de km, taxele de drum sunt de 1,40 de euro pentru motocicletă și 2,80 de euro pentru o mașină obișnuită.

Citește și: Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor să cheltuiască mai puţin în vacanţe..”

Pentru a afla taxele pentru fiecare autostradă în parte poți accesa următoarele link-uri:

Avantajul la taxele de drum, din Grecia, este faptul că odată ce alegi să circuli pe autostradă, ești obligat să plătești aceste taxe de autostradă la stațiile de taxare prin care vei trece și practic, scapi de grija momentului de plată.

De asemenea, mai trebuie să luați în calcul și taxele de Ferryboat, în caz că vreți să ajungeți pe insulele din Grecia.

În concluzie, călătoria cu mașina în Grecia poate fi o experiență minunată, dar este important să fii bine pregătit din punct de vedere financiar pentru toate taxele și cheltuielile implicate. Asigură-te că ai toate documentele necesare, că dispui de fondurile necesare pentru a acoperi costurile și că ești informat în prealabil despre toate aspectele legate de călătoria