Taxele și impozitele în București se majorează cu 13,8% începând cu 2024

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 ian 2024, 04:45

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8% de anul viitor, în Bucureşti.

Sursa: pixabay.com

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8% de anul viitor, în Bucureşti.

Consiliului General al Municipiului Bucureşti a hotărât ca taxele locale să crească, începând cu 2024, cu 13,8%. Ce alte orașe mai cresc taxele locale din 2024?

Cresc taxele și impozitele în București

Consiliului General al Municipiului Bucureşti a hotărât joi, 27 aprilie, că taxele locale să crească, începând cu 2024, cu 13,8%, datorită ratei inflației. Pentru un apartament cu trei camere, spre exemplu, impozitul va fi mai mare cu 40 de lei.

Nici șoferii nu vor fi scutiți, aceștia urmând să plătească mai mult în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii- pentru cele cu un motor mic taxele cresc cu 10 lei, în timp ce diferențele depășesc 700 de lei pentru mașinile puternice. 

Mai exact, în cazul mașinilor cu motor între 1601 şi 2000 de centimetri cubi, inclusiv, impozitul a crescut cu peste 20 de lei, în timp ce la mașinile foarte puternice, diferența este de peste 700 de lei.

În schimb, în cazul automobilelor hibride, impozitul se reduce cu 95%.

Citește și: Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță. Senatul a inițiat consultări publice

Ce prevede noua lege?

Potrivit art. 491 alin. (1) 9i alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: „în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până Ia dată de 30 aprilie, de către consiliile locale,

ținând cont de rată inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației, pentru 2022 rata inflației este 13,8%. „Este o obligație legală pe care Consiliul General o are de a majora aceste taxe cu rata inflației", a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Citește și: Vești bune pentru acești români! Pot primi până la 8.500 lei de la stat! Iată cine sunt beneficiarii

Rareș Hopincă, consilier PSD, a susținut că nu este obligatorie majorarea taxelor.

„Consider că nu este deloc oportun pe fondul crizei financiare să creștem taxele și impozitele locale. Grupul PSD nu va vota majorarea și fac apel la d-voastră să nu votați creșterea taxelor locale, să mai băgăm mâna în buzunarul oamenilor”, a declarat Hopincă.

De asemenea, taxele locale vor crește şi în alte oraşe mari, precum Iaşi, Brașov şi Galați. Localnicii din Timişoara şi Cluj-Napoca sunt printre cei fericiți, deoarece pentru acești taxele rămân aceleași.