Te-ai pregatit pentru noaptea Sfantului Andrei? Vezi cum te poti apara de strigoi sau cum iti poti afla ursitul

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 03:34

Credinciosii il praznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, crestinatorul neamului romanesc.

Noaptea Sfantului Andrei este marcata de unele obiceiuri, traditii si superstitii spectaculoase care vizeaza protectia atat a oamenilor, cat si a locuintelor si animalelor lor.

Se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei, hotarul dintre cele vazute si cele nevazute dispare.

In aceste conditii, usturoiul este folosit pentru apararea gospodariei- usile si ferestrele casei, grajdurile, cotetele sunt unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni patrunderea duhurilor rele sau se atarna cununi impletite de usturoi.


Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protectie fata de duhurile malefice, precum si ca modalitate de a atrage un posibil partener de viata, a ursitului.

Ca mijloace de protectie fata de strigoi se mai folosesc firimituri de paine imprastiate in curte- pentru ca duhurile sa nu intre in casa dupa mancare- si candele aprinse langa icoane.


Animalelor din gospodarie li se pune in hrana busuioc sfintit si in apa agheasma. De asemenea, se descanta droburi de sare, care se ingroapa sub grajd, pentru a fi scoase la suprafata de Sfantul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele.

In noaptea Sfantului Andrei se poate prevedea cat de rodnice vor fi livezile si ogoarele. Oamenii aduc in casa crengute de visin, le pun in apa si, daca infloresc pana la Craciun, vor avea un an bogat.


Un alt mijloc este semanarea de grau in mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lasate in pod pana la Craciun- cele stricate sunt semn de luna ploioasa, cele incoltite sunt semn de bogatie.

Fetele care vor sa-si afle ursitul ascund sub perna busuioc sfintit, astfel incat chipul acestuia sa le apara in vis, apeleaza la "facutul cu ulcica", folosind un vas nou de lut, carbuni incinsi si incantatii magice, sau, la miezul noptii, se uita intr-un pahar cu apa "neinceputa", asezat pe cenusa, in care lasa sa cada o
verigheta sfintita.

In unele zone, se crede ca ursitul se poate vedea daca fata se asaza goala intre doua oglinzi, cu o lumanare in mana.

Paradoxal, in aceasta noapte, se poate apela la duhurile rele pentru a afla identitatea unor hoti sau criminali sau locul unde s-au pierdut lucruri ori oameni.

Postul vreme de trei zile, lumanarile, banutii din argint, apa sfintita, intr-un cadru marcat de moarte, cimitirul satului, sunt elementele folosite in aceasta practica ritualica ce poate fi savarsita doar de persoane cu mintea puternica.


Sursa: Mediafax