„Te leg cu mâinile la spate. Te injectez”. Chinurile la care erau supuși bătrânii cu dizabilități din centrele private din București, aflate prin stenograme

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 07 apr 2024, 02:15

Unele instituții din România nu erau deloc străine ororilor care se petreceau acolo

Sursa: PixaBay

Peste o sută de bătrâni cu dizabilități, internați în trei centre private de lângă București, au trecut prin perioade lungi de chinuri din cauza celor care doreau să se îmbogățească de pe urma lor. Bolnavii erau înfometați și bătuți, iar patronii azilurilor își umpleau buzunarele.

Peste o sută de persoane înaintate în vârstă și care aveau anumite dizabilități au fost internate în trei centre private de lângă București, tocmai pentru a primi îngrijirile de care au nevoie. Cu toate acestea, patronii erau mai interesați de propriile portofele decât de binele pe care ar fi trebuit să îl facă.

Chinurile prin care au trecut bătrânii din centrele de lângă București

Stenogramele din ancheta procurorilor scot la iveală chinurile greu de descris cărora erau supuși cei peste o sută de bătrâni internați în centrele din apropierea Capitalei, pentru a beneficia de îngrijirile necesare. Aceștia erau bătuți, amenințați și înfometați, în timp ce pensiile și ajutoarele le erau încasate de patronii care primeau și bani de la stat.

Mai mult decât atât, unele instituții din România nu erau deloc străine ororilor care se petreceau acolo, dar inspectorii au dat doar câte o amendă, în timp ce bătrânii continuau să aibă parte de același tratament.

Citește și: „Sper ca Dumnezeu să mă țină în viață”. Anunțul îngrijorător făcut de sora lui Jador, după ce acesta și-a anunțat retragerea din muzică: „O perioadă foarte grea”

Una dintre asistentele unui centru susține, conform observatornews.ro, că bătrânii locuiau în  „condiții normale și firești”, negând, de asemenea, că cineva i-ar fi bătut. Cu toate acestea, procurorii susțin că asistenta medicală ar fi lovit mai mulți bătrâni, ba chiar i-ar fi amenințat că îi va seda, terorizând persoanele internate, fără niciun resentiment.

Asistenta: „Te leg cu mâinile la spate, te sedez și te țin o săptămână la pat? Te injectez și nu te mai ridici o săptămâna din pat! Te bat de te căpiez, ai înțeles?”,

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Îngrijitor:  I-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu' unu.

Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât…”,

Îngrijitoare: „Măi, i-a dat, i-a dat la c*r, i-a dat cu aia de inox! E neagră toată! A bătut-o de a rupt-o, jos, la subsol”.

La un as de gesturi extreme din cauza chinurilor 

Nepăsarea personalului medical era atât de mare, încât unele persoane chiar au vrut să recurgă la gesturi extreme, doar pentru a nu mai petrecere nici măcar o zi în căminele cu pricina.

Rudele persoanelor internate în centrele respective susțin că nu știau de cele întâmplate, dar vecinii sunt îngroziți de ceea ce au văzut, dându-și seama că ceva se întâmplă. Aceștia susțin că bătrânii veneau la gardul centrului și cereau de mâncare, fiind vizibil slăbiți. 

Citește și: „Nu, te rog!”. Incident revoltător într-un parc din Ilfov! Doi minori au fost umiliți și agresați fizic de un adolescent. Întreaga scenă a fost filmată și postată pe Internet

De asemenea, vecinii au ajuns la concluzia că nu ar fi scăpat nebătuți, în timp ce iarna, când ieșeau prin curte sau veneau la gard, pentru a cerși mâncare, erau dezbrăcați și vizibil bolnavi.