Teatrul din Mariupol, bombardat de ruși. Peste 1.000 de oameni se adăposteau în clădire

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 16 dec 2022, 09:00

Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde se adăposteau peste 1.000 de oameni, a fost bombardată.

Trupele ruse au bombardat teatrul din Mariupol, unde se unde se adăposteau sute de persoane, au anunţat reprezentanţi locali, a declarat viceprimarul orașului, Serghei Orlov, potrivit  BBC.

Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii

UPDATE 23:30 Compania Maxar Technologies a realizat imagini din satelit, care arată că în jurul clădirii teatrului din Mariupol era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul COPII (дети), scrie CNN, potrivit Digi24.

După bombardarea clădiri teatrului, autoritățile locale au spus că acolo se adăposteau în jur de 1.000 de oameni, adulți și copii, și că rușii „știau foarte bine că acolo se află doar civili”.

Teatrul din Mariupol, bombardat de ruși

Nu există informații privind victimele, autoritățile localel spunând că totul este blocat de moloz și nu se poate ajunge la acestea, mai ales că atacurile aeriene ar continua.

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale Donețk, spune că situația celor care se adăposteau acolo este necunoscută, pentru că intrarea în adăpost este blocată de moloz.

„Sunt femei însărcinate și copii sub dărâmături. Acesta este terorism pur!(...) Rușii mint deja că acolo era cartierul general al Regimentului Azov. Dar ei știu bine că erau doar civili”, a scris el pe Facebook.

Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, a declarat pentru BBC că între 1.000 și 1.200 de persoane se aflau acolo.  Forțele armate rusești au distrus intenționat teatrul din inima Mariupolului. Avionul a aruncat o bombă deasupra unei clădiri în care se ascundeau sute de locuitori pașnici ai orașului” a transmis administrația locală pe canalul de Telegram.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Petro Andriuschenko, consilier al primarului Mariupol, spune că în teatru se afla cel mai mare adăpost din centrul orașului.

"Potrivit datelor preliminare, peste 1.000 de persoane se ascundeau acolo. Numărul morților și răniților este necunoscut. Probabilitatea de a ajunge acolo pentru a căuta printre dărâmături este scăzută din cauza bombardamentelor constante asupra orașului", a spus oficialul local, potrivit CNN.

„Este încă imposibil de estimat amploarea acestui act oribil și inuman, pentru că Rusia continuă să bombardeze zone rezidențiale.

Se știe că în urma bombardamentului partea centrală a Teatrului Dramatic a fost distrusă. La fel și intrarea în adăpostul din subsolul clădirii”, a transmis și Consiliul Local, citat de  CNN.

 

Imagini din interiorul teatrului înainte de bombardamentul rusesc, cu mulțimea de oameni care se adăpostea în cladire.

 

Rusia neagă bombardarea teatrului din Mariupol

Ministerul rus al Apărării a negat miercuri, 16 martie, că ar fi bombardat teatrul din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters și Agerpres.

În schimb, ministerul rus a acuzat Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice sub pavilion fals împotriva civililor, relatează DPA.

„Avem cunoştinţe credibile că SBU (serviciul de informaţii interne ucrainean) pregăteşte o provocare cu utilizarea de substanţe toxice cu sprijinul statelor occidentale”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

„Scopul provocării este de a acuza Rusia că a folosit arme chimice împotriva populaţiei ucrainene”, a continuat Konaşenkov, fără a furniza dovezi. De partea rusă nu vor fi folosite arme chimice, deoarece toate au fost distruse, a susţinut el.