Tehnici din gastronomie pe care orice bucătăreasă trebuie să le încerce

Author: Oana Iosif

Ca oricare alt domeniu, gastronomia evoluează de la an la an. Începem să consumăm preparate sau ingrediente la care ne-am fi gândit cu greu până de curând, dar, în același timp, apar noi tehnici de gătire prin care se încearcă păstrarea savorii și a nutrienților dintr-un aliment și au ca scop principal o nutriție cât mai sănătoasă. Orice bucătăreasă, fie că gătește acasă, pentru familie, sau care lucrează într-un restaurant, ar trebui să depășească tiparele potrivit cărora mâncarea se prepară doar prin fierbere, prăjire sau la cuptor și să încerce și tehnici mai moderne din gastronomie, prin care poate realiza preparate mai gustoase, mai sănătoase și care arată mai bine.

Iată câteva tehnici din gastronomie pe care orice bucătăreasă ar trebui să le încerce:

Tehnica Sous-Vide

Este o tehnică prin care alimentele - carnea și legumele - se gătesc într-o pungă specială vidată, care apoi se scufundă în apă fierbinte, la o temperatură controlată. Este o metodă care ar putea să ridice anumite probleme în privința controlului temperaturii, însă cu un aparat special de gătit Sous-Vide, totul devine o joacă, iar singura ta grijă va fi să pui ingredientele în pungă și apoi să pornești aparatul la temperatura potrivită. Gătite astfel, preparatele se coc uniform și vor avea o textură extraordinară. Este o tehnică utilizată la scară largă în cele mai bune restaurante. Dacă vrei să știi cum o utilizezi și ce anume poți să prepari prin tehnica Sous-Vide, sfaturile de aici îți vor fi extrem de utile.

Poșarea

Când auzim acest termen, cei mai mulți dintre noi se gândesc la oul poșat. În realitate, tehnica se utilizează pentru ingrediente diverse. Pe scurt, poșarea este o metodă prin care alimentele se gătesc în lichid fierbinte - apă, lichide aromate, lapte sau vin - fără să dea în clocot. În general, temperatura trebuie menținută în jurul valorii de 85 de grade. Alimentele se introduc în lichid în momentul în care acesta a atins temperatura optimă. Se vor găti mai repede și își vor păstra valorile nutritive. Această tehnică este potrivită pentru alimente fragile, cum sunt ouăle, peștele, carnea de pasăre și fructele. Timpii de gătire variază de la câteva minute până la jumătate de oră, în funcție de alimentul pregătit.

Tehnica Stir-Fry

Provine din bucătăria asiatică, însă acum a ajuns să se folosească la scară largă, în toată lumea. În esență, este o metodă rapidă de gătit la temperaturi înalte, care utilizează o cantitate mică de ulei. Pentru a găti prin acest procedeu, ai nevoie de un wok sau o tigaie mare. Datorită timpilor scurți de gătire, alimentele își vor păstra culoarea, nutrienții și textura. Ingredientele - mai ales carnea - trebuie tăiate în bucăți mici, iar dacă pregătești un preparat care include carne și legume, pui în wok mai întâi carnea, iar după câteva minute adaugi și legumele.

Cele trei tehnici descrise mai sus sunt folosite în cele mai bune bucătării, pentru că respectă principiile alimentației sănătoase. Totuși, pe lângă acestea, în bucătăriile profesionale se apelează și la alte metode pe care le poți consulta în acest blog.

Foto: Unsplash

 

 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.