Tehnologii moderne vs. metode tradiționale: producția laptelui cu caimac

Author: Oana Picerea

Laptele este un aliment esențial, bogat în nutrienți necesari organismului nostru. Cei mai mulți dintre noi achiziționăm laptele pe care îl consumăm zilnic din magazine. Înainte de a ajunge pe rafturile acestora și de acolo în frigiderele noastre, lapte trece însă printr-o serie de operații ce influențează textura, aspectul, chiar și gustul său. În acest articol, îți vom vorbi despre tehnologiile moderne și metodele tradiționale de producție a unui anumit tip de lapte - laptele cu caimac.

Tehnologii moderne utilizate în producția laptelui

Tehnologiile moderne joacă un rol esențial în producția laptelui, ajutând la optimizarea proceselor și asigurând o calitate constantă a produsului final. Printre acestea se numără pasteurizarea și omogenizarea.

Pasteurizarea este un proces ce presupune tratarea termică a laptelui în vederea eliminării bacteriilor dăunătoare din acesta. Omogenizarea, pe de altă parte, presupune spargerea globulele de grăsime din lapte pentru a le face mai mici și a asigura o distribuție uniformă a acestora în lichid, ceea ce va preveni separarea și va asigura o textură uniformă. 

Standardizarea este o altă operație comună în industria laptelui și presupune aducerea conținutului în grăsime al acestuia la o valoare constantă. 

În funcție de operațiile la care este supus laptele, putem vorbi despre lapte omogenizat și lapte neomogenizat sau lapte cu caimac.

Metode tradiționale utilizate în producția laptelui cu caimac

Metodele tradiționale de producție a laptelui cu caimac nu includ omogenizarea sau standardizarea.  Acest lucru îi permite laptelui să-ți păstreze starea naturală - globulele de grăsime rămân mai mari și se separă de restul laptelui, ridicându-se la suprafața acestuia. Se formează astfel un strat de smântână sau caimac ce, dacă se dorește, poate fi colectat. 

Laptele neomogenizat, cum este laptele de la Artesana, are un aspect mai natural, iar în sticle este vizibil acel „dop” de caimac. Acest strat de caimac este destul de consistent, dar dacă agiți sticla vei observa că smântâna se va amesteca înapoi în lapte.

Laptele neomogenizat poate avea o durată de viață mai scurtă și poate necesita condiții speciale de depozitare pentru a preveni deteriorarea. În ciuda acestor dezavantaje, interesul pentru metodele tradiționale de producere a laptelui cu caimac rămâne ridicat, atât din partea consumatorilor, cât și a producătorilor, datorită gustului autentic pe care acestea îl oferă.

Unii producători adaugă, în mod artificial, smântână la laptele omogenizat pentru a simula stratul acela de caimac care se formează în mod natural la suprafața laptelui neomogenizat. 

Laptele omogenizat vs. laptele neomogenizat

Principala diferență dintre laptele omogenizat și cel neomogenizat este reprezentată de metodele de procesare folosite, în special când vine vorba de tratarea globulelor de grăsime prezente în lapte. Acest lucru se va reflecta, după cum menționam mai sus, în textura, aspectul și gustul laptelui. 

Laptele omogenizat prezintă avantaje precum gustul și textura uniformă, consistentă, dar și faptul că este mai ușor de digerat. Acesta este preferat de către consumatori în special pentru consistența sa. În ceea ce privește laptele neomogenizat, acesta poate avea un gust mai bogat, deoarece grăsimile naturale sunt păstrate. 

Unele persoane preferă laptele neomogenizat, laptele cu caimac, tocmai datorită gustului său. Altele preferă confortul și uniformitatea laptelui omogenizat. 

Din punct de vedere nutrițional, nu există diferențe semnificative între laptele omogenizat și neomogenizat. Ambele conțin acei nutrienți (vitamine, minerale, proteine etc.) care au făcut din lapte un aliment atât de popular și de lăudat pentru beneficiile sale pentru sănătate.  

Alegerea între laptele omogenizat și cel neomogenizat rămâne o chestiune de preferințe personale. Dacă preferi laptele cu textură și aspect uniform, ai putea alege laptele omogenizat. Dacă însă vrei să te bucuri de gustul bogat, natural, al unui lapte cu o textură mai cremoasă, caută în magazine lapte neomogenizat, lapte cu caimac.  

 


Episodul 33 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 25 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.