Incalzirea globala pune amprenta asupra sănătății și veniturilor!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 06 nov 2022, 15:36

Un nou raport arată că perioadele de caniculă costă din ce în ce mai mult viețile și mijloacele de trai ale oamenilor!

Sursa: PixaBay

Un nou raport arată că perioadele de caniculă costă din ce în ce mai mult viețile și mijloacele de trai ale oamenilor!

Un nou raport arată că perioadele de caniculă costă din ce în ce mai mult viețile și mijloacele de trai ale oamenilor. Putem vedea clar cât de mult afectează căldura sănătatea și ocuparea forței de muncă în întreaga lume, grație unui nou raport cuprinzător privind clima realizat de revista medicală The Lancet. Din ce în ce mai mulți oameni mor în timpul perioadelor de căldură brutală. De asemenea, temperaturile caniculare îi fac pe oameni să își piardă locul de muncă.

Pe măsură ce planeta noastră face febră, verile mai fierbinți cresc riscul de boli cauzate de căldură și afectează mijloacele de trai ale oamenilor. Unele grupuri de persoane sunt mai vulnerabile din cauza vârstei, a locurilor de muncă și a locuințelor, precum și din cauza unei moșteniri de politici discriminatorii care au fost îndreptate împotriva lor. Decesele cauzate de căldură la nivel mondial au crescut cu 68% în perioada 2017-2021, comparativ cu perioada 2000-2004, în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, potrivit raportului Lancet publicat astăzi.
Lucrurile au fost chiar mai rele în SUA, unde căldura extremă este deja numărul unu în ceea ce privește mortalitatea legată de vreme. În aceeași perioadă de timp, decesele legate de căldură la adulții de peste 65 de ani au crescut cu 74%. În medie, adulții mai în vârstă din America au trăit fiecare cu trei zile de caniculă în plus pe an între 2012 și 2021 decât au trăit între 1986 și 2005.

Căldura extremă este deja ucigașul numărul unu legat de vreme

"Acest lucru a fost deosebit de izbitor pentru mine", a declarat Natasha DeJarnett, co-autor principal al unui rezumat al politicii americane care însoțește raportul Lancet și profesor asistent de medicină la Universitatea din Louisville, în cadrul unei ședințe de presă pentru raport.

"Când ne gândim la schimbările climatice și ne gândim la populațiile care poartă cea mai mare povară- acestea fiind adulții în vârstă și copiii, comunitățile de culoare, comunitățile sărace sau cu venituri reduse și comunitățile

indigene de aici din SUA- aceste grupuri sunt cele care contribuie cel mai puțin la această criză, dar poartă cea mai mare povară."

Comunitățile de culoare și cartierele cu venituri reduse din SUA au mai multe șanse să se afle în "insule de căldură urbană", care pot fi unele dintre cele mai periculoase locuri în mijlocul unui val de căldură. Acest lucru se datorează faptului că extinderea urbană- în special acolo unde există mai multe autostrăzi, clădiri înalte și infrastructură industrială- captează căldura, făcând ca aceste insule de căldură să fie cu câteva grade mai

fierbinți decât zonele din jur care au mai mulți copaci și plante. În Statele Unite, aceasta este una dintre moștenirile de durată ale politicilor rasiste privind locuințele, care au dus la segregarea cartierelor.

Adăugarea mai multor spații verzi în orașe este o strategie cheie pentru prevenirea deceselor cauzate de căldură. Dar doar 27% din cele aproximativ 1.000 de centre urbane evaluate la nivel global în raportul Lancet erau cel puțin "moderat verzi" în 2021.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Aceste grupuri sunt cele care contribuie cel mai puțin la această criză, dar poartă cea mai grea povară".

Temperaturile în creștere pot fi, de asemenea, deosebit de dificile pentru persoanele care lucrează în aer liber, atât în ceea ce privește sănătatea lor fizică, cât și capacitatea de a lucra. În 2021, 470 de miliarde de ore de muncă potențiale au fost pierdute la nivel mondial, constată raportul. Acest lucru se adaugă la pierderi de venituri echivalente cu aproximativ 0,72% din producția economică globală.

Dacă ne concentrăm asupra SUA, americanii au pierdut 68 de miliarde de dolari în venituri potențiale în 2021 din cauza căldurii extreme care le taie orele de lucru. Aceasta reprezintă o creștere de 36% a orelor de muncă pierdute în acel an, comparativ cu media din anii 1990.

În luna iunie a anului trecut, America de Nord s-a confruntat cu ceea ce cercetătorii au stabilit în cele din urmă că a fost "cel mai extrem" val de căldură înregistrat vreodată, datorită schimbărilor climatice. Valul de căldură a fost deosebit de sever în Pacificul de Nord-Vest, unde căldura sufocantă a făcut ca drumurile să se surpe și a dus la o creștere a numărului de vizite la serviciile de urgență.

"Din nefericire, cred că eu și colegii mei știm că atunci când intrăm într-un departament de urgență în mijlocul a încă mai multor valuri de căldură record, știm că ne așteaptă o schimbare provocatoare", a declarat Renee Salas, Yerby Fellow la Harvard Chan C-CHANGE și medic curant în cadrul Departamentului de Medicină de Urgență, în cadrul briefingului de presă. Un grup internațional de experți în domeniul sănătății colaborează în fiecare an pentru a publica raportul anual privind clima, numit The Lancet Countdown, pentru a evalua riscurile pentru sănătate care cresc odată cu schimbările climatice.

Citeste si: Blocajele din trafic sunt legate de greutăți mai mici la naștere! Cum?

Citeste si: Asteroizi capabili sa anihileze orase! Ce s-a descoperit?

Citeste si: Care este rolul unui diagnostic de sănătate mintală? Afla ce conteaza!