Tensiunile din Orientul Mijlociu influențează prețul gazelor naturale în Europa! Câți bani vor scoate românii din buzunare pentru a se încălzi în această iarnă

Author: Cristina Mocanu

Prețul gazelor se majorează

Sursa: pexels.com

Prețul gazelor naturale în Europa se află într-o creștere continuă în pragul iernii. Cât vor plăti românii pentru gaze în această iarnă?

Prețul gazelor naturale în Europa crește pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, generând îngrijorări pentru consumatori. Cu toate acestea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a asigurat că România are suficiente stocuri de gaze pentru a face față sezonului rece, fără a depinde de importuri rusești.

Crește prețul gazelor

Prețul gazelor naturale în Europa se află într-o creștere continuă în pragul iernii, influențat de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu și de creșterea generalizată a prețurilor, un fenomen resimțit puternic și în România. Cu toate acestea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit asigurări că România are suficiente gaze naturale înmagazinate pentru a face față consumului pe timpul iernii. El a declarat într-un interviu la Digi24 că România a depășit 100% capacitatea de stocare, având acum înmagazinați 3,280 miliarde de metri cubi de gaze, o cantitate mai mare cu 77 de milioane de metri cubi față de anul trecut, când situația era deja favorabilă.

Sebastian Burduja a subliniat că "România are în vigoare o schemă de compensare-plafonare a facturilor până la 1 aprilie. Asta înseamnă că prețul inclusiv la gaze este plafonat la consumatorul final.” Aceste măsuri de protecție ar trebui să limiteze impactul creșterii prețurilor internaționale asupra consumatorilor casnici români, care vor plăti facturi mai predictibile în această iarnă. Totodată, Burduja a menționat că, în prezent, producția internă de gaze acoperă consumul zilnic, fără a fi nevoie de extracții din stocuri, subliniind că "la 21, 22 octombrie, producția în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul".

Citește și: Pâinea se scumpește. Cât va ajunge să coste o franzelă din ianuarie 2025

Ministrul Energiei a mai explicat că, deși pe timpul sezonului rece producția zilnică scade, cantitatea înmagazinată este suficientă pentru a acoperi necesarul de consum pe durata întregii ierni. „Cu ceea ce avem înmagazinat și putem să extragem, acoperim cu brio consumul", a precizat el.

În anumite situații, însă, companiile din România pot opta pentru importuri atunci când acestea sunt mai avantajoase din punct de vedere economic, mai ales dacă prețurile gazului de pe piața internațională sunt mai mici decât costurile extragerii din depozite.

România nu importă gaz rusesc

Un aspect crucial subliniat de Sebastian Burduja este independența energetică a României față de gazul rusesc. El a clarificat că România "nu importă nicio moleculă de gaz rusesc" și a subliniat că toate statele europene ar trebui să urmeze acest exemplu. „România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc și așa ar trebui să se comporte toate statele europene", a mai spus ministrul, adăugând că există și țări care nu au alte opțiuni și trebuie să continue importurile din Rusia. Totuși, România se bazează pe importuri din alte surse, cum ar fi Turcia și Azerbaidjan, prin relația cu Bulgaria, ceea ce contribuie la securitatea energetică a țării.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum îl descrie mama Geta pe fiul ei, Iancu Sterp și ce spune despre copilăria tânărului. „Câteodată mi-a părut și rău de el.”

În acest sens, Burduja a subliniat că gazul importat prin Bulgaria provine din Turcia, inclusiv din Azerbaidjan, iar odată ajuns în Turcia, acesta este considerat gaz turcesc. Acest flux de gaz asigură o diversificare a surselor de aprovizionare și întărește poziția României în ceea ce privește securitatea energetică. „Este important să știe toți românii că avem din perspectiva gazelor naturale securitate energetică, chiar independență energetică, adică ne acoperim din producția noastră consumul intern", a subliniat ministrul.

Deși creșterea prețurilor la gaze în Europa este un motiv de îngrijorare pentru multe țări, România pare să fie într-o poziție relativ stabilă datorită stocurilor ample de gaze și a producției interne robuste. Măsurile de plafonare și compensare a facturilor oferă, de asemenea, un nivel de protecție pentru consumatorii finali. În ciuda acestui context favorabil, rămâne de văzut cum vor evolua prețurile și condițiile de aprovizionare pe termen lung, având în vedere dinamica pieței internaționale de energie și tensiunile geopolitice în curs.

Prețul gazelor naturale în Europa crește pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu
[Sursa: pexels.com]

Citește și: Salariul minim brut se va majora de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 lei! Uniunea Europeană cere un termen limită de transpunere în legislațiile naționale până la 15 noiembrie 2024

Declarațiile lui Sebastian Burduja aduc un sentiment de siguranță într-un moment în care multe alte state europene se confruntă cu dificultăți majore în gestionarea aprovizionării cu gaze. Asigurările privind independența energetică și capacitatea României de a trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepții punctuale, sunt de natură să atenueze temerile legate de impactul creșterii prețurilor pe piețele internaționale asupra consumatorilor din România.