Teo Trandafir, despre "judecata" omeneasca: “Ma deranjeaza deoarece l-am practicat”

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 16:51

Un interviu acordat in eclusivitate revistei “Etiquette” despre un obicei practicat gresit: Acela de a critica, fie pe ceilalti, fiec actiunile lor.

"Cel mai rau ma deranjeaza pe lumea asta judecatul oamenilor. Ma deranjeaza deoarece l-am practicat si l-am practicat gresit…si se practica gresit. Spre exemplu, nu imi placea Narcisa Suciu. Deloc! Dintr-un motiv care la vremea respectiva imi cam scapa; niciodata nu am acordat importanta chestiei. Mi s-a parut ca e “by default”.

Adica, nici macar nu judecam, pur si simplu nu imi placea, ceea ce este si mai grav.

La un moment date ram la un post de televiziune si a venit cineva prin spatele meu si m-a pupat pe obraz si mi-a spus: “Eu stiu ca nu ma suporti pe mine!” Era Narcisa Suciu. Si m-am simtit atat de umilita si atat de dezgolita incat am hotarat sa nu mai fac asta.

Ne uitam la televizor si spunem ca ala a facut, ala a dres, ca stim noi, ca ni se pare noua asa…si este foarte confortabil pentru ca, pana la urma, daca stai sa te gandesti, tu esti centrul universului tau si ti se pare normal

ca de unde esti tu, de pe tronul pe care te-ai asezat, sa judeci fara niciun fel de agresiune din partea celorlalti.

Nu este asa pentru ca, la un moment dat, te trezesti fata in fata cu omul si descoperi cat de prost ai fost si daca ai un pic de autoanaliza si de autocritica, te autodesfiintezi, ceea ce este cazul meu, ori, daca nu, te vei trezi in aceeasi situatie.

Indiferent cat de aproape de ateism ai fi, este clar ca undeva exista niste lucruri care se platesc.

Doi dintre prietenii mei sunt in acest moment in conflict. Eu, bineinteles, tin partea unuia dintre ei. Ma uit cu tristete, fara sa ma exprim (nu judec public). Daca oamenii care tin partea celuilalt ar sti jumatate din ce stiu eu, ar intelege ca judeca scotand din context.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Rezumand

toata discutia despre judecata omeneasca, ea este, dupa parerea mea, ilegala. Nimeni nu poate judeca ce a facut altul cata vreme nu a fost in pantofii lui si nu e absolut convins ca nu ar fi facut exact la fel, in aceleasi circumstante.

Ne este foarte usor sa simplificam, cum se practica in matematica, cu doi si ne iese la socoteala fara sa ne dea cu zecimale. Noi judecam ceea ce vedem.

De ce a mintit atunci? Pentru ca nu stia ca adevarul lui de atunci nu este acelasi cu adevarul lui de acum.

Spre exemplu: vedetele declara lucruri diferite la distanta de 10 ani. Cand au mintit? Atunci sau acum? Viata este intr-o dinamica. Respectivul spunea adevarul atunci, il spune si acum, sau a mintit si atunci, minte si acum. Pana la urma de ce ne-ar interesa? Sa ne vedem de treaba noastra si sa ne judecam pe noi insine.



Si mai exista ceva de dispretuit pe lume in afara de a-i judeca pe ceilalti: discriminarea. Care deriva tot din obiceiul despre care va vorbeam."