Teodor Meleșcanu, întrebat de "firul roșu" cu Moscova! Ce răspuns a dat diplomatul și politicianul de carieră

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 26 aug 2022, 00:50

Teodor Meleșcanu și Denise Rifai

Sursa: Kanal D

Invitat la "40 de întrebări cu Denise Rifai", Teodor Meleșcanu a fost întrebat de așa-numitul "fir roșu" București-Moscova, vehiculat în trecut în presă.

"De ce nu ați recunoscut firul roșu cu Moscova?", a fost una dintre întrebările roșii pe care Denise Rifai i le-a pus lui Teodor Meleșcanu.

Teodor Meleșcanu a fost diplomat înainte de Revoluția din decembrie 1989, lucrând numeroși ani în Ministerul de Externe în perioada regimului comunist din țara noastră.

"Pentru că, practic, acest sistem de comunicare era același pentru toate statele din fostul bloc comunist. Nu exista un fir roșu de la București. Dumneavoastră aveți întrebări roșii. Un fir roșu nu a existat niciodată. 

Sigur că a fost un ziarist care, probabil, a avut o idee extraordinară și a mers pe firul roșu, nu, era vorba de un sistem de comunicare pentru toate țările din lagărul socialist, pe care noi nu l-am mai utilizat, a fost scos din Ministerul de Externe și în continuare, după aceea, s-a închis toată posibilitatea de a folosi acest sistem.

De ce a fost important acest sistem? De ce a fost menținut, cât de cât, acest sistem? Era o perioadă în care România avea bugete foarte mici. Prin sistemul acesta puteam vorbi cu toate Ambasadele statelor din Pactul de la Varșovia.

A vorbi de un fir roșu între România și Moscova e aberant. Dacă vrea Rusia să vorbească cu cineva nu vorbește cu România neapărat, găsește ea alte țări. Asta face parte dintr-o, să spunem așa, o istorie interesantă și prin care s-au utilizat tot felul de lucruri.

Ideea cu foarfeca pe care a tăiat-o Emil Constantinescu sau mai știu eu cine e aberantă, nu a existat niciun fir roșu", a spus Teodor Meleșcanu, lămurind această idee cu "firul roșu" între București și Moscova, vehiculată în presă.

Teodor Meleșcanu, diplomat și politician de carieră
[Sursa: Facebook Teodor Meleșcanu]

Citeste si: Cine este soția lui Teodor Meleșcanu, femeia cu care s-a recăsătorit acum 12 ani, după ce a rămas văduv

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Teodor Meleșcanu, invitat la "40 de întrebări cu Denise Rifai"

Emisiunea" 40 de întrebări cu Denise Rifai" l-a avut invitat duminică seară pe diplomatul și politicianul de carieră Teodor Meleșcanu.

Meleșcanu și-a început cariera în diplomație, ajungând până la rangul de ambasador. În anul 1966, după ce absolvise Facultatea de Drept în București, pe care a urmat-o între 1959-1964, și, ulterior, cursuri postuniversitare de relații internaționale la Universitatea din București (1964-1966), a fost angajat ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe. Meleșcanu a promovat succesiv, prin examene și concursuri, până la rangul de ambasador. A îndeplinit următoarele funcții în cadrul ministerului: atașat diplomatic la Direcția Juridică a Tratatelor (1966-1970) și secretar III la Departamentul Organizații Internaționale, Secțiunea Tratate de dezarmare (1970-1978). În această perioadă, a urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de Științe Economice și Sociale a Universității din Geneva (1967-1968) și Institutul Internațional de Înalte Studii Internaționale din Geneva (1967-1970). A obținut în anul 1973 titlul științific de doctor în științe politice și drept internațional la Universitatea din Geneva, studiile fiind plătite din bugetul statului român deoarece Teodor Meleșcanu era ofițer activ al Direcției de Informații Externe al Securității Statului.

Între anii 1978-1985 Teodor Meleșcanu a fost detașat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizația Națiunilor Unite și la alte organizații internaționale de la Geneva. A revenit în România în anul 1985 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, îndeplinind funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990).

După Revoluția din decembrie 1989 Teodor Meleșcanu și-a început cariera politică, fiind ministru de Externe în mai multe cabinete și ministru al Apărării între  – 

Citeste si: Ce avere are Teodor Meleșcanu. Fostul ministru de Externe deține mai multe ceasuri de lux!