Termenul minim pentru doza booster a vaccinului anti-COVID a fost redus. Valeriu Gheorghiță a dat vestea

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 13 oct 2022, 10:50

Valeriu Gheorghiță a anunțat, joi, care este termenul minim pentru administrarea dozei booster . Iată ce a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi, 13 ianuarie, că termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi redus și în România.

Citeste si: Începe vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. Data când vor administrate primele doze a fost anunțată de Valeriu Gheorghiță

Termenul minim pentru doza booster a vaccinului anti-COVID

Valeriu Gheorghiță a anunțat că termenul mimim pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 a fost redus de la şase la patru luni în România.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că decizia ca termenul pentru doza booster a vaccinului anti-COVID să fie modificată a fost luată pentru că datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare.

Modificarea se în vigoare de luni, 17 ianuarie.

Citeste si: Vaccinarea contra Covid la copiii între 5 și 11 ani: Ajung primele doze! Când vor începe vaccinările

"Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere- dacă vreţi- a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron.

De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Modificarea se în vigoare de luni, 17 ianuarie.

"Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie.

Practic, de luni, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici toate persoanele de peste 12 ani", a spus el.

Recomandarea fermă a CNCAV este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster, deoarece efectul vaccinurilor ARN la booster este mai bun, a afirmat Valeriu Gheorghiță, potrivit Hotnews.

"Singura diferenţă este la peroanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson, care pot opta la booster, la cerere, pentru a efectua acelaşi tip de vaccin, adică Johnson. Recomandarea noastră fermă este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la booster(...) pentru că efectul imunogen este superior", a explicat el.

În acest moment, în România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2).

Potrivit ultimelor date furnizate de CNCAV, până miercuri, 12 ianuarie, în România făcuseră doza a treia de vaccin 2.179.080 de persoane.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.