Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi, 13 ianuarie, că termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi redus și în România.
Termenul minim pentru doza booster a vaccinului anti-COVID
Valeriu Gheorghiță a anunțat că termenul mimim pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 a fost redus de la şase la patru luni în România.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că decizia ca termenul pentru doza booster a vaccinului anti-COVID să fie modificată a fost luată pentru că datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare.
Citeste si: Vaccinarea contra Covid la copiii între 5 și 11 ani: Ajung primele doze! Când vor începe vaccinările
"Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere- dacă vreţi- a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron. De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Modificarea se în vigoare de luni, 17 ianuarie.
"Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie.
Recomandarea fermă a CNCAV este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster, deoarece efectul vaccinurilor ARN la booster este mai bun, a afirmat Valeriu Gheorghiță, potrivit Hotnews.
"Singura diferenţă este la peroanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson, care pot opta la booster, la cerere, pentru a efectua acelaşi tip de vaccin, adică Johnson. Recomandarea noastră fermă este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la booster(...) pentru că efectul imunogen este superior", a explicat el.
În acest moment, în România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2).
Potrivit ultimelor date furnizate de CNCAV, până miercuri, 12 ianuarie, în România făcuseră doza a treia de vaccin 2.179.080 de persoane.