Test COVID pe telefon? Ce aplicație poate detecta infecția cu COVID-19 înainte de apariția simptomelor

Autor: Elena Padure
O aplicatie care ar putea anticipa infectia cu COVID este dezvoltata in Noua Zeelanda

O aplicație de telefon care ar putea detecta infecția cu COVID, înainte de apariția simptomelor, este testată în Noua Zeelandă.

O aplicație pentru smartphone-uri care poate detecta infecția cu noul coronavirus cu trei zile înainte de apariția simptomelor,  se află în faza de dezvoltare. Moneta, aplicația este care ar putea ajuta la detectarea Covid-19 este testată în Noua Zeelandă. 

Aplicația care ar putea ajuta la detectarea infecției cu COVID

Aplicația se numește Elarm și poate detecta cu o precizie de 90% infecțiile cu COVID, cu până la trei zile înainte de apariţia simptomelor, se alfă în faza de testare în Noua Zeelandă.

Elarm poate fi folosită pe smartwatch sau telefoane mobile ce evaluează activitatea sportivă. Tehnologia din spatele aplicației  se bazează pe inteligenţa artificială pentru a analiza ritmul cardiac şi temperatura corporală. Astfel, algoritmul poate detecta  semne precum oboseală accentuată, tuse și respirație îngreunată. 

Tehnologia utilizează poate ajunge la un punct de referinţă în ceea ce priveşte starea de sănătate a utilizatorului şi, astfel, poate emite alerte în cazul unor modificări fiziologice asociate infecției cu COVID-19.

Aplicaţia ''Elarm'' este deja disponibilă în baza unui abonament lunar şi pentru unele companii care au pus-o la dispoziţia angajaţilor lor, precum compania minieră americană Newcrest, potrivit digi-world.ro

Citeste si: Nelu Tătaru a făcut declarații despre al patrulea val al pandemiei! Vaccinarea ar putea fi obligatorie

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce preț are testul RT-PCR, pentru detectarea infecţiei cu COVID

Consiliul Concurenţei a efectuat o analiză care reflectă faptul că  preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-COV-2 este de 322 de lei.  Aceste teste vor face mai accesibilă testarea pentru un număr semnificativ de români. Prețul unei astfel testări este mai mic decât în 2020, când costa în medie 520 de lei.  

Testul RT-PCR  depistează cu mai mare acuratețe infectia COVID-19, înainte ca persoana să devină contagioasă. Dezavantajele acestei testări este faptul că este mai costisitoare. Testul RT-PCR necesită o expertiză avansată și nu poate oferi răspunsuri imediat.

„Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei arată o analiză a Consiliului Concurenţei.

Astfel, în funcţie de clinica medicală unde se efectuează, preţul unui test RT-PCR variază între 270 lei şi 390 lei, în condiţiile în care anul trecut, preţul unui test ajungea până la 520 lei”, menționează Consiliul Concurenţei, potrivit r  omaniatv.net. 

Testele rapide antigen, pot fi cumpărate online pentru autotestare sau pot fi efectuate într-o clinică medicală. Online, acestea sunt comercializate cu prețuri care diferă în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi numărul de teste dintr-o cutie, modul în care se recoltează proba sau compania producătoare.

Un test rapid cu recoltare din salivă costă, în medie, între 30 lei şi 59 lei, iar pentru o trusă care conţine 5 teste între 119 lei și 238 lei.

Un test cu recoltare din exsudat nazofaringian, poate costa între 26 lei şi 37 lei, dacă este cumpărat de pe internet, iar îun kit cu 5 teste costă între 99 lei şi 238 lei. O trusă cu 20 de teste poate fi achiziţionată la preţuri între 450 şi 900 lei.

Citeste si: Momentul mult așteptat de toți românii! Restricțiile vor fi ridicate de la 1 iunie?! Anunțul a fost făcut

Pentru un test rapid antigen egectuat într-un centru de testare românii pot scoate din buzunare între 85 lei şi 150 lei dacă este recoltat din exsudat nazofaringian şi aproximativ 150 lei dacă este recoltat din salivă.

Citeste si: Ce preț are testul RT-PCR, folosit pentru detectarea infecţiei cu COVID-19

 

Taguri: