În contextul în care consumul de droguri a devenit o problemă tot mai mare în unitățile de învățământ din România, autoritățile caută soluții pentru a ține sub control acest fenomen. Astfel, un nou proiect de lege își propune să introducă teste antidrog în școli și universități. Cum vor fi testați elevii?
Elevii și studenții ar putea fi testați antidrog în școli și universități
În ultima perioadă, consumul de droguri a crescut în școli și universități, iar pentru a-i descuraja pe elevi și studenți să consume substanțe interzise, parlamentarii au gândit un proiect de lege prin care polițiștii să poată face contoarele în unitățile de învățământ pentru a depista consumul de droguri. Aceste controale ar putea fi făcute fie ca urmare a unor acțiuni inițiate de polițiști, fie în urma solicitărilor directorilor de școală.
Practic, prin proiectul de lege pus în dezbatere la Senat se dorește modificarea legii, astfel încât în contractul educațional sau în contractul de studii universitare să fie introduse prevederi prin care elevii și studenții să fie obligați să se supună recoltării probelor biologice pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci polițiștii vor putea face controale fie din oficiu, fie la solicitarea conducătorilor școlilor ori ai universităților.
Pentru ca legea să intre în vigoare este nevoie ca proiectul de lege să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce se va întâmpla cu elevii sau studenții care vor fi prinși sub influența drogurilor?
Proiectul de lege prevede ca pe lângă posibilitatea ca elevii să fie testați antidrog, legea să fie schimbată și atunci când vine vorba despre pedepse.
Pedepse mai mari riscă și cei care desfășoară operațiuni cu diverse produse cu efecte psihoactive, fără să aibă o autorizație.
Aceste persoane riscă între doi și șapte ani de închisoare, precum și interzicerea unor drepturi.În proiectul de lege se arată că producerea, fabricarea, deținerea substanțelor interzise pentru consum propriu ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de produse din categoria celor prevăzute la art. 1 pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în proiectul de lege.
Aici este vorba despre substanțe, plante, ciuperci sau tot felul de combinații care pot produce efecte psihoactive, asemănătoare cu cele ale substanțelor stupefiante ori psihotrope.
Citeste si: Masa caldă în școli. Cum arată meniurile pe care le vor primi elevii în anul școlar 2022-2023