Orice roman credincios are cel putin o icoana in casa. Fie ca a cumparat-o personal sau a primit-o in dar, icoana este un obiect sacru in casa oricarui crestin si este important fim constienti de autenticitatea icoanei pe care o avem. Dar cum putem face diferenta intre un kitsch si o icoana valoroasa?
Pictorul de icoane Liviu Balac a dezvaluit cateva semne distincte ale icoanelor autentice.
Dupa spusele acestuia, in Romania nu se gasesc icoane bizantine cu foita de aur. Astfel de icoane mult mai greu de realizat si, evident, mai scumpe, se gasesc doar in galeriile de arta din cateva tari din Europa si pentru a avea certitudinea ca sunt autentice, numarul caratelor aurului folosit trebuie sa fie trecut in coltul obiectului. Aceste icoane trebuie vandute cu un certificat de autenticitate, exact ca in cazul bijuteriilor.
In situatia in care este vorba de acelasi sfant si gasim pe piata mai multe variante de icoane, in care sfantul respectiv este infatisat in mod diferit, totul are legatura cu maniera de lucru a pictorilor. Exista mai multe variante de vestminte ale sfintilor si fiecare artist alege singur modul in care il va picta.
O metoda buna de a verifica adevarata calitate a unei icoane este sa testam lemnul acesteia cu unghia.
In general, o icoana de calitate este facuta din lemn de tei, iar intr-un astfel de material unghia nu ar trebui sa patrunda, cum patrunde in lemnul de brad, de exemplu, care are o textura mai moale. In plus, icoanele curbate nu sunt neaparat autentice si foarte vechi, ci doar prost facute, dupa cum sustine pictorul Balac.
“In Romania ar trebui sa se foloseasca teiul, dar, in general, se lucreaza pe lemn de brad.
Pentru a-l testa, putem baga unghia in el si, daca patrunde, este brad, fiind o esenta mai moale. Daca nu patrunde, este tei, cires, trandafir, avand textura uniforma. O icoana buna, fara niciun dubiu, este cea din tei. Noi folosim lemn pentru mobilierul german clasa intai, imbinat, din care fiecare fasie nu depaseste sase centimetri. Daca este mai mare exista posibilitatea ca lemnul sa se curbeze la variatii de temperatura si la umezeala.