Testul care îți spune în 10 secunde dacă ai COVID-19. Unde există și când ar putea fi achizitionat?

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 19 iul 2022, 23:40
Testul are o precizie de 99% iar probele nu se prelevează din nas, ci din gură

S-a inventat un test ultrarapid al coronavirusului, cu o precizie de 99%, care poate da rezultate în 10 secunde.

Pandemia de coronavirus face ravagii în întreaga lume. Numărul deceselor provocate de COVID-19 la nivel global a depăşit un milion. Astfel, oamenii de ștință au încercat să dezvolte un test ultrarapid al coronavirusului. Unde există și când ar putea fi achizitioat?

Pandemia de COVID continuă să facă prăpăd în Europa, inclusiv în România.

Testul care îți spune în 10 secunde dacă ai COVID

Testul care detectează infecția cu noul coronavirus în doar 10 secunde a fost inventat de oamenii de știință din Turcia.

Diagnovir, testul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Bilkent, este un kit de diagnosticare despre care se spune că folosește nanotehnologia pentru a detecta COVID-19.

Avantajul este că nu mai sunt prelevate probe din nas, ca la testele PCR, lucru inconfortabil pentru pacienți.

În primul rând, este prelevată o probă cu un tampon din gura pacientului, apoi se amestecă cu o soluție și se adaugă la un cip de detectare a agentului patogen, potrivit Euronews.

 Cercetătorul turc spune că, această metodă poate oferi pacientului un rezultat poziiv în 5-10 secunde, iar unul negativ în aproximativ 20 de secunde. Prin comparație, un test PCR pentru Covid-19 poate dura mult mai mult.

"Se detectează prezența agenților patogeni cu o precizie ridicată, prin primirea unui semnal fluorescent", a declarat un cercetător de la Centrul Național de Cercetare în Nanotehnologie (UNAM).

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citeste si: Care este oraşul cu cele mai multe infectări noi cu COVID-19, din ţară

Într-un final, aceștia speră să poată înlocui testele PCR în lupta cu noul coronavirus.

Spre deosebire de testul PCR, care detectează materialul genetic prezent într-o probă, înainte de-al amplifica, chitul Diagnovri "se concentrează pe existenţa sau inexistenţa virusului folosind metode optice avansate."

Cercetătorii își propun acum să obțină aprobarea autorităților, pentru a începe producerea în masă a kiturilor în următoarele două luni. Ei speră că acestea vor înlocui în cele din urmă testele PCR.

Citeste si: A făcut infarct la două ore după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Ce au anunțat autoritățile?

„Aflarea rapidă a faptului că o persoană este pozitivă pentru a o pune apoi în carantină este foarte importantă pentru a pune pandemia sub control (…) Coronavirusul este o particulă cu un diametru de 150 nanometri”, a declarat rectorul Universității Bilkent.