Unul dintre cele mai importante tezaure istorice ale României, Tezaurul Dacic, a fost furat dintr-un muzeu din Olanda, într-un jaf de amploare desfășurat ca în filme. Obiectele valoroase, inclusiv celebra Cască de Aur de la Coțofenești, au dispărut după ce hoții au folosit explozibili pentru a pătrunde în Muzeul Drents din Assen. Incidentul a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025, iar detalii șocante continuă să iasă la iveală.
Cum a avut loc jaful din Olanda în care a fost furat Tezaurul Dacic?
Potrivit autorităților olandeze, explozia a avut loc în jurul orei 03:45 și a provocat avarii majore la clădirea muzeului, dar și la alte imobile din zona Brink. Hoții au reușit să intre în muzeu folosind explozibili și au sustras patru dintre cele mai valoroase artefacte, printre care Coiful de aur de la Coțofenești și brățările dacice.
„Explozia a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde erau expuse piese din Tezaurul Dacic al României. Un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificați”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe din România, potrivit antena3.ro.
Investigația este în plină desfășurare, iar poliția olandeză colaborează cu Interpol pentru a recupera obiectele de patrimoniu.
Totodată, Ambasada României la Haga a fost informată despre incident și este în legătură permanentă cu autoritățile locale.O zi neagră pentru patrimoniul cultural al României și al Olandei
Directorul general al Muzeului Drents, Harry Tupan, a organizat o conferință de presă în care a oferit detalii despre jaful devastator. Vizibil afectat, acesta a subliniat gravitatea incidentului.
„Este o zi incredibil de neagră pentru noi, vă pot spune asta cu siguranță. O zi neagră pentru Muzeul Drents și pentru Muzeul Național de Istorie din România. Suntem profund șocați de evenimentele din noaptea trecută la muzeul nostru.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarii trebuie să știe care este noua formulă de calcul a pensiilor! Iată ce trebuie să faci
Directorul a confirmat că hoții au sustras „piesa principală” a expoziției, Casca lui Coti Vesti din secolul V î.Hr., dar și alte artefacte valoroase.
Declarațiile oficialilor români
Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie din București, a confirmat că patru dintre cele mai valoroase artefacte din cele 673 de piese expuse au fost furate.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis că toate resursele sunt mobilizate pentru a sprijini autoritățile olandeze în recuperarea pieselor. Ambasadele României din țările vecine au fost alertate, iar poliția olandeză a activat mecanismele de cooperare transfrontalieră.
Care au fost piesele de patrimoniu expuse în Olanda?
Expoziția „Dacia, Regatul de Aur și Argint” a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Drents din Assen. Cele 673 de obiecte expuse proveneau din 18 muzee din România și includeau artefacte de o valoare inestimabilă. Printre piesele de top se numărau Coiful de la Coțofenești, brățările dacice, tezaurele din Perșinari și Sacoșul Mare, dar și alte obiecte din aur și argint descoperite la Sarmizegetusa Regia.
Potrivit poliției olandeze, hoții au fost surprinși pe camerele de supraveghere, însă până acum nu a fost arestat niciun suspect. În apropierea muzeului a fost descoperită o mașină incendiată, care pare să fi fost folosită în timpul spargerii.
Autoritățile speră ca ancheta să ducă la prinderea făptuitorilor și la recuperarea obiectelor de patrimoniu.
Astfel, jaful de la Muzeul Drents marchează un moment sumbru pentru patrimoniul cultural internațional. România și Olanda colaborează strâns pentru a rezolva acest caz, iar recuperarea pieselor furate reprezintă o prioritate absolută. Până la găsirea făptașilor și a tezaurului dacilor, rămâne durerea și revolta față de pierderea unui fragment esențial din istoria omenirii.