Thailanda devine a treia țară din Asia care legalizează căsătoriile între persoane de același sex. Legea va intra în vigoare începând cu ianuarie 2025

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 25 sep 2024, 17:48

Primele căsătorii gay vor putea fi oficiate în ianuarie 2025

Sursa: PixaBay

Thailanda a intrat în istorie ca prima țară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoriile între persoane de același sex. Regele Maha Vajiralongkorn a promulgat legea marți, potrivit Royal Gazette, ziarul oficial al țării.

Legea, adoptată de Parlament în iunie, va intra în vigoare în 120 de zile, ceea ce înseamnă că primele căsătorii gay vor putea fi oficiate în ianuarie 2025.

Citește și: Grecia legalizează căsătoria între persoane de același sex, în ciuda opoziției puternice a Bisericii Ortodoxe

Thailanda devine a treia țară din Asia care legalizează căsătoriile gay

Potrivit  Agerpres,  această decizie face din Thailanda cea de-a treia țară din Asia care legalizează căsătoriile gay, alături de Taiwan și Nepal.

Noul cadru legislativ introduce termeni neutri din punct de vedere al genului, înlocuind cuvintele tradiționale „bărbați”, „femei”, „soți” și „soții” cu „indivizi” și „parteneri de căsătorie”. De asemenea, cuplurile gay vor beneficia de aceleași drepturi ca și cele heterosexuale în materie de adopție și moștenire.

Această lege reprezintă rezultatul a ani de eforturi și campanii ale activiștilor pentru drepturile LGBTQ din Thailanda, o țară cunoscută pentru toleranța sa față de diversitatea sexuală.

Sondajele de opinie arată că majoritatea cetățenilor thailandezi susțin legalizarea căsătoriilor gay.

Legea intră în vigoare începând cu anul viitor

Legea va intra în vigoare în 120 de zile, ceea ce înseamnă că primele căsătorii gay vor putea fi oficiate în ianuarie 2025. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Printre cei care așteaptă cu nerăbdare implementarea legii se numără Apiwat Apiwatsayree și partenerul său, Sappanyoo Panatkool, un cuplu de 17 ani. Ei, ca și mulți alții, au așteptat ani de zile pentru a-și putea oficializa relația.

„Am aşteptat mult timp. Imediat după ce legea va intra în vigoare, vom merge să ne înregistrăm căsătoria”, a declarat Apiwat, în vârstă de 49 de ani.

Această realizare a fost posibilă datorită sprijinului oferit de comunitatea LGBTQ și de fostul prim-ministru Srettha Thavisin, care a transmis proiectul de lege în Parlament. Srettha a fost însă destituit în august din cauza unui dosar de corupție și a fost înlocuit de Paetongtarn Shinawatra, fiica fostului premier Thaksin Shinawatra.

Thailanda se alătură astfel celor peste 30 de țări care au legalizat căsătoriile între persoane de același sex.

Prima țară care a făcut acest pas a fost Țările de Jos, în 2001.

Citește și: EXCLUSIV Cine este Tik-Tokerul 777 Robert și care este povestea lui de viață: „Am momente când mă simt captiv într-un corp de băiat”

Cu toate acestea, deși Thailanda este văzută ca fiind deschisă față de comunitatea LGBTQ, o parte a societății budiste rămâne conservatoare, iar persoanele LGBTQ continuă să se confrunte cu discriminare și obstacole în viața de zi cu zi.

Lupta pentru legalizarea căsătoriilor gay nu a fost una ușoară, fiind încetinită de instabilitatea politică a Thailandei, marcată de lovituri de stat și proteste populare.