Tichete de activităţi casnice: Sprijinul financiar pentru cei care prestau munci la domiciliu a fost respins definitiv

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 apr 2024, 01:05

Sprijinul financiar pentru cei care prestau munci la domiciliu a fost respins definitiv.

Sursa: pexels.com

Un proiect care venea în ajutorul celor care prestau munci la domiciliu a fost respins definitiv de către Parlamentul României.

Cei care prestează servicii la domiciliu precum grădinăritul, gătitul sau curățatul nu va mai putea fi plătit cu tichete de servicii.

Munca la domiciliu nu va mai putea fi plătită cu tichete de servicii

Un proiect de lege care prevedea ca munca la domiciliu cum ar fi curățatul, gătitul sau grădinăritul, la domiciliul altor persoane, nu vor putea fi plătiți cu tichete de servicii, deoarece propunerea legislativă ce prevedea această posibilitate a fost respinsă azi definitiv de Parlament.

Mai exact, prevederile erau incluse în Proiectul de lege privind tichetul de servicii destinat plății prestațiilor casnice la domiciliu și prestațiilor cu caracter ocazional sau sezonier. 

Citește și: Vouchere sociale 2023: Când intră pe card tranșa a patra de bani pentru alimente și mese calde?

Cu toate că acesta a fost adoptat de Senat în februarie 2015, Camera Deputaților l-a respins joi, 5 iulie 2023, astfel că documentul și-a încheiat traseul legislativ și va mai putea fi aplicat.

Cu ajutorul acestei legi, Legiuitorul voia să acorde protecție socială și medicală persoanelor care se ocupă de astfel de activități în mod curent, explicau inițiatorii proiectului. De asemenea, se urmărea și lărgirea bazei de colectare a contribuțiilor, impozitelor și reducerea muncii la negru.

Ce prevedea proiectul pentru tichetele de activităţi casnice?

În proiect era scris că: "Tichetul de servicii are drept scop crearea cadrului legal simplificat în domeniul serviciilor la domiciliu.

Astăzi, există un număr mare de persoane care muncesc, sub diverse forme, fără a avea un contract legal de muncă(...). Cei care prestează aceste tipuri de muncă, mai mult sau mai puțin ocazional, nu au posibilitatea de a legaliza raportul de muncă sau legalizarea prin formele actuale este prea complicată pentru ei”

Astfel, printre activitățile care puteau fi plătite cu tichete de servicii ar fi inclus, printre altele, curățenia, spălatul rufelor, gătitul, îngrijirea persoanelor dependente, croitoria sau grădinăritul.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Conform acestui proiect, persoanele interesate să-și plătească lucrătorii cu tichete le puteau cumpăra de la direcțiile fiscale locale sau de la unitățile autorizate în acest sens de Ministerul Finanțelor. De cealaltă parte, lucrătorii le puteau schimba în bani doar la direcțiile fiscale locale.

Valoarea unui astfel de tichet ar fi fost de 10 lei, iar la schimbarea acestuia în bani, care se putea face în cel mult 90 de zile, suma încasată de prestator, după reținerea contribuțiilor

pentru pensie, sănătate și a impozitului pe venit, urma să fie de 8,52 de lei.

Cei care prestau astfel de servicii ar fi urmat să fie plătiți cu un tichet pe oră.

În această propunere mai era specificat și că pentru a obține calitatea de asigurat în sistemul public de pensii și în cel de sănătate, prestatorii ar fi trebuit să preschimbe în bani cel puțin 480 de tichete pe an.

Citește și: Cum poți cumpăra acțiuni Hidroelectrica ca persoană fizică?

Inițiatorii voiau să mai adauge și: "Beneficiarul persoană fizică are dreptul la o deducere fiscală anuală de 5% din valoarea tichetelor folosite. Beneficiul fiscal poate fi cumulat cu alte beneficii, cum sunt reducerea impozitelor și taxelor pentru plata anticipată a acestora. De exemplu, direcția fiscală locală poate aplica deducerea fiscală de 5% și poate compensa automat plata anticipată a impozitului pe proprietate (care mai aduce o reducere de 10% a impozitului), astfel că, în termeni reali, beneficiul fiscal ar crește de la 5% până la 8-10%. În plus, ca beneficiu nonfiscal este faptul că aceste tichete țin locul unui contract de muncă(...)".

Sursă: avocatnet.ro