Tichete sociale 2022. Cum arată cererea pentru solicitarea acestui ajutor din partea statului și cine trebuie să o completeze

Author: Amalia Georgescu

De la 1 iunie 2022 începe distribuirea tichetelor sociale 

Sursa: PixaBay

Începând din luna iunie 2022, românii care fac parte din categoriile vulnerabile vor primi tichete sociale. O parte dintre beneficiari trebuie să completeze o cerere și o declarație pe propria răspundere. Cine trebuie să facă acest lucru și unde se depun documentele?

Una din măsurile adoptate de coaliția de Guvernare în cadrul programului „Sprijin pentru România” este acordarea de tichete sociale până la finalul anului 2022. Acestea vor fi distribuite automat pensionarilor, persoanelor cu dizabilități sau familiilor cu venituri reduse, însă de acest ajutor vor putea beneficia și familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei. Iată cum arată cererea și declarația pe propria răspundere care trebuie completate de aceste persoane pentru a putea primi tichetele sociale.

Cerere pentru solicitarea tichetelor sociale 2022. Unde trebuie depuse documentele? 

Pentru a traversa mai ușor această perioadă marcată de scumpiri și creșterea inflației, Guvernul României a decis, printre altele, să ofere românilor care fac parte din categoriile vulnerabile tichete sociale în valoare de 50 de euro, mai exact echivalentul a 250 de lei. 

Dacă majoritatea românilor care se încadrează în condițiile impuse de lege vor primi tichetele sociale fără să fie nevoie să ia legătura cu autoritățile, în cazul familiilor cu copii ce nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, autoritățile au

impus prezentarea anumitor documente pentru acordarea tichetelor sociale. Astfel, cei care își doresc să beneficieze de tichetele sociale în valoare de 250 de lei trebuie să depună la sediul primăriilor o cerere și o declarație pe propria răspundere. Modelul documentelor a fost oficializat în cursul săptămânii trecute de Ministerul Muncii, potrivit avocatnet.ro.

De precizat că doar familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei trebuie să depună aceste documente la primăriile de care aparțin, restul persoanelor din categoriile vulnerabile urmând să primească tichetele sociale automat, prin poștă.

În cazul persoanelor fără adăpost, primăriile se vor ocupa de distribuirea tichetelor sociale.

Modelul de cerere pentru solicitarea tichetelor sociale 2022 va conține numele și prenumele solicitantului, CNP-ul, adresa, numărul de telefon și adresa de email, dar și informații legate de componența familiei. Solicitantul va declara pe propria răspundere că toate informațiile prezentate sunt adevărate. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevi prin programul Sprijin pentru România. Ce elevi pot intra în posesia sumei de bani

Tichete sociale 2022. Cum le vor putea folosi românii și până când vor fi acordate? 

Tichetele sociale 2022 vor fi distribuite din luna iunie a acestui an și vor putea fi folosite pentru a cumpăra alimente de bază și pentru plata meselor calde.

Este vorba despre vouchere în valoare de 50 de euro, mai exact 250 de lei, care vor fi acordate o dată la două luni. Tichetele sociale 2022 vor putea fi folosite de beneficiari în magazinele dotate cu sistem POS, având în vedere că acestea vor fi emise pe card. 

Tichetele sociale vor fi acordate până la finalul anului 2022, de acest ajutor din partea statului urmând să beneficieze următoarele categorii de persoane:

 

  • familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună;
  • pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună;
  • persoanele cu venit minim garantat;
  • persoanele cu dizabilităţi.
  • persoane fără adăpost

Autoritățile au precizat că aceste tichete sociale nu vor putea fi folosite pentru achiziționarea băuturilor alcoolice și pentru a cumpăra tutun. În plus, cei care le primesc nu au voie să solicite numerar în schimbul acestora. Cei care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 3.825 și 10.200 de lei.   

Citeste si: Voucherele sociale întârzie, nu vor ajunge la 1 iunie! Când vor intra în posesia lor persoanele cu venituri mici