Tichete sociale Crăciun 2023. Când vor primi seniorii „a 13-a pensie” de la primărie

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 04 dec 2023, 11:21

Tichete sociale Crăciun 2023. Când vor primi seniorii „a 13-a pensie” de la primărie

Sursa: PixaBay

Sărbătorile de iarnă reprezintă o greutate pentru numeroșii pensionari din România cu venituri modeste. Astfel, pentru a scăpa de acest stres al banilor puțini, mulți bătrâni depind de sprijinul financiar acordat de autorități.

Din cauza creșterilor recente ale prețurilor, pensionarii sunt nevoiți să-și gestioneze mai bine veniturile pentru a supraviețui. 

Tichete sociale Crăciun 2023. Când primesc seniorii „a 13-a pensie”

Reprezentanții Direcției de Protecție Socială se așteaptă la o creștere semnificativă a numărului de cereri în perioada următoare. An de an, autoritățile locale distribuie peste 1000 de tichete sociale către familiile aflate în nevoie.

Aceste tichete sociale vin în ajutorul familiilor cu venituri de până la 530 lei/membru. Data limită pentru depunerea cererilor este 24 noiembrie.

Citește și: Aproape două milioane de români vor rămâne fără aceste ajutoare sociale în anul 2024. Anunțul făcut de ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene

În ceea ce privește Tichetele sociale de Crăciun 2023, pensionarii din Iași beneficiază de ajutor sub forma tichetelor sociale valorice.

Inițiativa este coordonată de Primăria Municipiului Iași, prin intermediul Direcției de Asistență Socială.

Aproximativ 11.500 de pensionari, a căror sumă totală a pensiilor nu depășește 1.300 de lei, inclusiv (pensionari de drept și cei cu pensie de invaliditate), precum și asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități sunt beneficiarii acestei campanii.

Fiecare carnet de tichete sociale, în valoare totală de 100 de lei, este compus din 10 tichete a câte 10 lei fiecare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a primi aceste tichete valorice, pensionarii trebuie să figureze în baza de date a Casei Județene de Pensii, să aibă domiciliul în Municipiul Iași și să fie la zi cu plățile până în luna noiembrie 2023.

Distribuția tichetelor valorice are loc în intervalul 6 decembrie 2023- 5 martie 2024, între orele 8:30 și 15:30.

De asemenea, locuitorii din municipiul Târgu Jiu aflați într-o situație dificilă vor primi tichete în valoare de 70 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Tichetele sociale sunt destinate familiilor cu venituri de până la 530 de lei per membru. Data limită pentru depunerea cererilor este stabilită la 24 noiembrie.

În același context, autoritățile din Rovinari au anunțat acordarea de tichete sociale pentru sărbătorile de câte un pachet cu dulciuri în valoare de 80 de lei.

Ajutor financiar pentru români înainte de Crăciun

Începând cu anul trecut, cetățenii români au început să beneficieze de sprijin financiar oferit de către stat în perioada sărbătorilor. Aceste fonduri sunt destinate în special persoanelor aflate în dificultate financiară.

Mai exact, în preajma Crăciunului, persoanele în vârstă și cei cu venituri reduse vor primi sume de bani pe cardurile destinate achiziționării de alimente și pentru asigurarea meselor calde. Acest sprijin financiar este destinat în mod special pensionarilor și celor cu venituri mai mici sau egale cu 1.700 de lei.

„În urma negocierilor purtate anterior de ministrul Boloș, aceste programe vor continua și în exercițiul financiar viitor, inclusiv din 2024 înainte”,   a transmis Marcel Ciolacu.