Tichete sociale pentru nou-născuți 2022. Ajutor în valoare de 2,000 de lei din partea statului pentru proaspetele mămici. Cine poate intra în posesia banilor

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 09 dec 2022, 04:30

În 2022, mamele fără posibilități financiare ar putea primi tichete sociale pentru nou-născuți  

Sursa: unsplash

Guvernul își propune să ofere tichete sociale pentru nou-născuți în valoare de 2000 de lei, în cadrul programului „Trusou pentru nou-născuți”. Ce prevede acest program și care sunt condițiile pentru a intra în posesia banilor?

Vești bune pentru proaspetele mămici care au venituri reduse. Un proiect care le vizează a fost repus în dezbatere de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), asta după ce fusese discutat anterior și în vara anului 2021. Ce presupune proiectul „Trusou pentru nou-născuți”, ce sume de bani sunt oferite de stat și cine poate beneficia de acest ajutor venit din partea statului?

„Trusou pentru nou-născuți”, proiectul prin care mamele pot primi un ajutor în valoare de 2.000 de lei

Mamele care au venituri reduse, care nu au venituri, dar și cele care sunt minore, sunt victime ale violenței domestice sau se află în situații de risc ar putea beneficia de un ajutor financiar din partea statului în valoare de 2000 de lei. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a adus din nou în atenția autorităților acest proiect de lege, de această dată fiind vorba despre un proiect de ordonanță de urgență.

Acest ajutor din partea statului le vizează pe mamele care fac parte din categoriile defavorizate, care au născut în anul 2022 și care solicită acest ajutor la cel mult trei luni de la nașterea copilului. 

Pentru ca mamele să intre în posesia sumelor de bani este nevoie ca acest proiect de OUG să fie aprobat de Guvern, iar mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Condițiile pe care mamele trebuie să le îndeplinească pentru a primi 2,000 de lei din partea statului

Proiectul aflat în dezbatere propune ca mamele care nu au posibilități financiare sau care provin din medii defavorizate să beneficieze de un ajutor din partea statului în primele luni de la momentul în care au adus pe lume un copil.

Mai exact, următoarele categorii de persoane pot primi bani de la stat, în situația în care proiectul de lege va fi aprobat, potrivit https://mfe.gov.ro/oug-trusou.

  • mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare (inclusiv mamele minore);
  • mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care se află în situație de risc (exemplu: persoanele cu dizabilități);
  • mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și altele asemenea și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ. Exemplu: nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate justificată de către organizația parteneră.
  • mame care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;    
  • mamele minore, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului.

Cum a fost stabilită suma de 2,000 de lei pentru proiectul „Trusou pentru nou-născuți”?

Proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) presupune ca mamele care fac parte din categoriile menționate anterior să primească suma de 2,000 de lei. Suma de bani va fi oferită prin tichete sociale pe suport electronic și a fost stabilită luând în calcul un studiu de piață care a fost realizat în luna iulie a anului 2021 și care a vizat prețul articolelor esențiale pentru bebeluși.

Citeste si: Valoarea tichetelor de masă crește în 2022. Cât vor valora începând cu luna aprilie

Cum pot fi utilizate tichetele electronice pentru nou-născuți?

Aceste tichete electronice vor putea fi folosite doar în magazinele în care se vând produse pentru îngrijirea nou-născuților. Mamele nu vor putea retrage banii de pe card, autoritățile asigurându-se astfel că banii vor fi folosiți doar pentru cumpărarea articolelor necesare bebelușilor: articole sanitare, scutece, articole vestimentare, medicale. 

Tichetele sociale pentru nou-născuți pot fi folosite doar pe teritoriul României și sunt valabile 6 luni de emiterea acestora. 

Citeste si: Bilete tratament balnear pentru pensionari 2022. Peste 100.000 de persoane pot primi astfel de tichete prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP)