Statul a luat decizia de a acorda, o dată la 2 luni, tichete sociale în valoare de 250 de lei persoanelor cu venituri de sub 1.500 de lei lunar.
Cei care se încadrează în categoriile de persoane vulnerabile, pentru care statul a luat această decizie, nu vor fi nevoiți să facă nimic pentru a intra în posesia lor, voucherele sociale urmând să li se distribuie gratuit de către stat.
- pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
- familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
- familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001
- persoanele fără adăpost.
Citeste si: E oficial! Ce se va dubla de la 1 iunie 2022! Guvernul a luat decizia
Ce persoane pot solicita, la cerere, tichete sociale
Potrivit avocatnet.ro, există și o excepție de la categoriile respective, amintite mai sus. Vor putea solicita tichete sociale și familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei. Acestea vor fi nevoite, potrivit legii, să depună o cerere pentru a intra în posesia voucherelor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„Familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei pot solicita acordarea acestor tichete sociale, prin depunerea unei cereri (modelul urmează să apară odată cu normele) și a unei declarații pe propria răspundere la primăria de domiciliu. În aceste cazuri, primăria este cea care face listele beneficiarilor (…) Beneficiarii vor primi tichetele sociale la domiciliu, prin serviciile de poștă. Cele pentru persoanele fără adăpost vor fi trimise la primării, care se vor ocupa de distribuirea lor. Sumele acordate vor putea fi utilizate în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări”, se arată în Ordonanța de Urgență 63/2022, care reglementează acest tip de sprijin pentru categoriile vulnerabile, în contextul scumpirilor la majoritatea produselor, la gaze și electricitate.
Finanțarea măsurii de acordare a acestor tichete sociale este de 4 miliarde de lei, iar banii provin de la bugetul de stat și din finanțare din fonduri europene, nerambursabilă.
„Valoarea tichetului social este de 250 lei şi se va acorda o dată la două luni pentru şase categorii importante de beneficiari care se află, aşa cum s-a prezentat, în risc de deprivare materială şi risc de sărăcie extremă. Prima categorie sunt pensionarii cu venit net lunar sub 1500 de lei, numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane”, declara, recent, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.