Țigările se scumpesc de la 1 august. Cât vor scoate românii din buzunar pentru acest viciu

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 apr 2023, 03:45

Cu cât va crește valoarea țigărilor

Sursa: shuttershock

Se scumpesc țigările de la 1 august și românii nu sunt deloc fericiți de auzirea acestei vești, viciul ajunge să fie în fiecare an din ce în ce mai costisitor.

Majorarea accizelor se va aplica și la băutirle alcoolice, nu numai la țigări. Luna august vine și cu alte schimbări, persoanele care joacă jocuri de noroc vor fi taxați în plus cu 3%, 20% și 40% mai mult în funcție de câștig.

Citeste si: Marcel Boloș face anunțul de ultimă oră despre voucherele sociale 2022. Ce se va întâmpla cu beneficiarii

Ț igările se scumpesc de la 1 august 2022, dupa creșterea accizei

De la data de 1 august, țigările se vor scumpi, iar această veste este una extrem de îngrijorătoare pentru cei care au acest viciu.

Până în prezent, acciza pentru țigarete era de 563,97 lei/1.000 ţigarete și va ajunge la data de 1 august 594,97 lei/1.000

ţigarete.
Acciza, taxa de consum, a crescut până la 31 de lei de luna viitoare, iar din această cauză, românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a își întreține viciul.

Citeste si: Cât va costa un litru de ulei în scurt timp. Scumpirile nu se opresc aici

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

,, Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează: a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022- 31 martie 2023 inclusiv; b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023- 31 martie 2024 inclusiv; c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024-

31 martie 2025 inclusiv; d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025. (5) Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie.
În perioada 1 august 2022- 31 martie 2023 inclusiv, acciza specifică pentru ţigarete este de 459,386 lei/1.000 ţigarete
.".

Cât va scoate din buzunar un român pentru un pachet de țigări

Un roman va da mai mult cu 62 de bani pe un pachet de țigări, dar încă nu s-a luat decizi dacă această sumă va fi adăugată imediat prețului initial al produsului sau suma va crește gradual.

Ministerul de Finanțe a droit această majorare a accizelor deoarece acestea nu au mai fost actualizate de la rescrierea Codului Fiscal.

Citeste si: România, îngenuncheată de un nou val de scumpiri. Prețul alimentelor va crește cu aproximativ 25%

"Ţinând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor, precum şi similitudinea dintre această categorie de produse şi tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse. Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce priveşte taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs”, se precizează în document.

Surse: agerpres.ro, static.anaf.ro