TikTok ar putea fi prea mare pentru a fi oprit?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 sep 2023, 01:00

In iulie 2020 fostul președinte Donald Trump a declarat că va interzice TikTok în Statele Unite!

Sursa: PixaBay

In iulie 2020 fostul președinte Donald Trump a declarat că va interzice TikTok în Statele Unite!

In iulie 2020, în aceeași lună în care fostul președinte Donald Trump a declarat că va interzice TikTok în Statele Unite, Callie Goodwin din Columbia, Carolina de Sud, a postat primul său videoclip pe aplicație pentru a promova mica afacere pe care o începuse în garajul său în timpul pandemiei.
Inspirată de un vecin care i-a lăsat niște negrese și un bilet scris de mână în timp ce se afla în carantină, Goodwin a decis să lanseze o companie de felicitări pretimbrate numită Sparks of Joy Co.

Câteva luni mai târziu, o persoană influentă de pe TikTok, cu aproximativ două milioane de urmăritori, a distribuit una dintre felicitările lui Goodwin pe contul ei, iar Goodwin a văzut cum afacerea sa a luat avânt.
În cea mai mare parte a ultimilor doi ani, discuțiile despre o interdicție totală a TikTok păreau să se retragă. TikTok a supraviețuit administrației Trump și nu a făcut decât să își vadă popularitatea continuând să crească.
A fost cea mai descărcată aplicație din Statele Unite anul trecut și rămâne cea mai descărcată aplicație de la începutul anului până în 2022, potrivit datelor firmei de analiză Sensor Tower. În acest proces, TikTok, care a declarat că avea 100 de milioane de utilizatori din SUA începând cu 2020, a devenit și mai centrală pentru cultura americană și pentru mijloacele de trai ale influencerilor și ale proprietarilor de afaceri precum Goodwin.

Un viitor incert?

Dar, dintr-o dată, viitorul TikTok în Statele Unite pare mai nesigur decât în orice moment din iulie 2020. Un număr din ce în ce mai mare de guvernatori republicani au anunțat recent interdicții privind TikTok pentru angajații de stat pe dispozitive guvernamentale, inclusiv din mai multe state numai joi. Procurorii generali ai statelor și un comisar republican de la Comisia Federală pentru Comunicații au făcut fiecare presiuni asupra Apple și Google pentru a lua măsuri mai dure cu aplicația.

Iar un trio de legislatori americani, condus de senatorul Marco Rubio, principalul republican din Comisia de Informații a Senatului, a introdus la începutul acestei săptămâni un proiect de lege care urmărește din nou să blocheze TikTok în SUA din cauza bazei din China a companiei-mamă.
Noua examinare politică vine pe fondul unei analize mai ample, în curs de desfășurare, cu privire la impactul pe care TikTok și alte platforme de socializare îl au asupra celor mai tineri utilizatori ai lor.
Au existat dezbateri recente cu privire la faptul dacă conținutul TikTok este adecvat vârstei pentru adolescenți, precum și temeri că algoritmii săi pot conduce utilizatorii către subiecte potențial dăunătoare, inclusiv postări legate de sinucidere și tulburări de alimentație.
În același timp, TikTok a fost criticat la Washington pentru legăturile sale cu China prin intermediul companiei-mamă. Criticile s-au intensificat la începutul acestui an, după ce un raport al Buzzfeed News a afirmat că unele date ale utilizatorilor americani au fost accesate în mod repetat din China și a citat un angajat care ar fi spus: "Totul este văzut în China".
TikTok, la rândul său, a confirmat că datele utilizatorilor din SUA pot fi accesate de unii angajați din China.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

TikTok vrea investitori straini?

TikTok negociază de ani de zile cu guvernul american și cu Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS) un potențial acord care să rezolve problemele persistente de securitate națională și să permită aplicației să continue să funcționeze în Statele Unite. Recent, au existat rapoarte privind întârzieri în aceste negocieri.
În opinia unor experți în securitate națională, amploarea uriașă a TikTok nu poate face decât să îngreuneze interzicerea totală a serviciului. Chiar și unii critici ai TikTok au ezitat să spună dacă o interdicție este abordarea corectă. Senatorul Josh Hawley, autorul unui proiect de lege pentru a interzice TikTok de pe dispozitivele guvernamentale americane, a declarat săptămâna aceasta că ar fi "de acord" dacă guvernul SUA și TikTok ar ajunge la un acord pentru a proteja datele utilizatorilor americani. "Dar dacă nu fac acest lucru", a declarat Hawley, "atunci cred că va trebui să ne gândim la măsuri mai stricte".
În timp ce legislatorii au reînnoit apelurile pentru luarea unor măsuri mai dure cu aplicația, unii dintre utilizatorii săi care și-au construit mijloacele de trai și au găsit un sentiment de comunitate pe aplicație spun că nu își pot imagina o Americă fără ea.
TikTok conduce acum obiceiurile culinare (inclusiv un salt de 200% în vânzările de Feta la o băcănie după ce un fel de mâncare de paste la cuptor a devenit viral); nenumărate nebunii în materie de modă și frumusețe (de la "ciclismul pielii" la "unghiile de gogoașă glazurată") și propulsează muzica nouă și veche (inclusiv cântecul din anii 1980 "Break My Stride") în fruntea topurilor de streaming. Un procent semnificativ de politicieni americani și-au făcut campanie electorală prin intermediul aplicației înainte de alegerile de la jumătatea mandatului. Iar organizațiile de știri tradiționale, precum Associated Press, veche de 176 de ani, s-au alăturat recent TikTok pentru a ajunge la noi audiențe.

Citește și: Twitter, lovit de plângeri legale din partea a 100 de foști angajați!

Citește și: Elon Musk renunta sa fie CEO la Twitter dupa ce are inlocuitor!

Citește și: Actionarii Tesla vor sa il dea afara pe Elon Musk? Afla ce se intampla

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.