Timișoara, 16 decembrie 1989: Ziua în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu!”. Se împlinesc 33 de ani de la Revoluție

Autor: Cristina Mocanu

Revoluția, care a marcat istoria româniei, s-a manifestat de la primul strigăt “Jos Ceaușescu!”, pe data de 16 decembrie 1989.

Sursa: https://www.mediafax.ro/

Pe data de 16 decembrie 1989 a început revolta anti-Ceaușescu, la Timișoara.

Revoluția, care a marcat istoria româniei, s-a manifestat de la primul strigăt “Jos Ceaușescu!”, pe data de 16 decembrie 1989.

Ce s-a întâmplat pe data de 16 decembrie 1989

Pe data de 16 decembrie 1989, a început, la Timișoara, Revoluția anti-comunistă, tonul fiind dat de către mai multe persoane, atunci când pastorul Laszlo Tokes a fost pedepsit pentru că a îndrăznit să le vorbească public enoriașilor săi despre regimul comunist, spunându-le astfel: "Vreau să dărâm zidul tăcerii", explicându-le că oricare dintre ei poate fi tânărul David care l-a înfrânt cu o biată

praștie şi câteva pietre pe uriașul Goliat. Speriat fiind de numărul mare de susținători, Tokes a ieșit la fereastră şi le-a vorbit oamenilor, așa cum făcuse şi cu o zi înainte, iar câteva ore mai târziu protestatarii, al căror număr crescuse, au umplut Piața Maria, unde se afla şi reședința lui Tokes. Mitingul de susținere s-a transformat rapid într-un protest social, iar acesta este şi momentul în care Revoluția a luat amploare.

Citește și: Dosarul Revoluției, retrimis în instanță după 33 de ani. Neregulile subliniate de judecători au fost rezolvate

Oficialitățile locale au încercat să aplaneze situația, însă manifestanții (în jur de 200) au cerut un document oficial care să ateste faptul că hotărârea judecătorească nu va fi pusă în practică. La scurt timp, protestul s-a transformat într-unul politic, strigându-se pentru prima dată în ultimii ani „Jos Ceaușescu!”.

Tot atunci au avut loc primele ciocniri între forțele de ordine şi manifestanți.

În oraș au început să fie auzite primele focuri de armă, iar până după miezul nopții au avut loc lupte între civili și militari, fiind incendiate tancuri, magazine și TAB-uri.

Nicolae Ceaușescu a revenit în țară, după vizita oficială desfășurată în Republica Islamică Iran, și a anunțat instituirea stării de necesitate declarând în cadrul unei emisiuni că: "elemente huliganice(...)

au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării țării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluției socialiste și întoarcerii sub dominație străină".

De aici lucrurile au început să degenereze și manifestațiile s-au răspândit rapid în toată țara.

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine este Lazlo Tokes și cum a influențat începutul Revoluției din 1989

Lazlo Tokes s-a născut la 1 aprilie 1952 în Cluj-Napoca într-o familie de preoți reformați, a absolvit Facultatea de Teologie Protestantă din orașul natal în 1975, după care a fost capelan la Biserica reformată din Brașov, pastor în Dej, iar apoi a fost transferat cu serviciul în Deva.

Șomer din 1984, s-a transformat treptat în unul dintre mulții nemulțumiți ai societății comuniste, amenințând inclusiv cu greva foamei.

În final, a fost angajat la Parohia din Timișoara, ca ajutor al preotului paroh Leo Peuker, rămânând, după moartea acestuia, singurul preot al acestei parohii.

În decembrie 1989, Laszlo Tokes se afla în conflict cu superiorii săi, existând o decizie a Judecătoriei din Timișoara prin care era informat că trebuia să „părăsească apartamentul-locuință de serviciu” până la 15 septembrie 1989, fiind totodată cunoscut drept unul dintre criticii regimului comunist în ceea ce privește drepturile minorității maghiare.  Acesta era susținut de comunitatea de credincioși din Timișoara, astfel că, a continuat să predice.

Citește și: Ion Iliescu a fost deposedat de certificatul de revoluționar. Decizia luată de Secretariatul de Stat

În decembrie 1989, pastorul Lazlo Tokes era foarte cunoscut și respectat de către tinerii din parohia sa. Se afla în această funcție de aproximativ trei an, timp în care le recomandase tinerilor cărți și inițiase un club de teatru. Toate aceste lucruri, nu au făcut altceva decât să-l aducă în atenția Securității, deoarece în acea perioadă gândirea liberă era considerate un pericol la adresa regimului comunist.

Pe 15 decembrie, în jurul casei parohiale se aflau peste 1000 de persoane, unele dintre ele având lumânări aprinse, iar dintre cei prezenți o parte au început să scandeze împotriva regimului comunist și să cânte „Deșteaptă-te române”.

A doua zi, pe 16 decembrie, membrii PCR s-au alăturat manifestărilor să își arate susținerea pentru acesta, iar din acea seară revolta timișorenilor s-a extins în întreaga țară și astfel a început Marea Revoluție de la 1989, care s-a terminat cu executarea soților Ceaușescu.

Sursă: tvr.ro

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.