Tinerețe fără bătrânețe. Cele mai bune sfaturi pentru menținerea nivelului colagenului în limite normale

Autor: Oana Picerea
Actualizat: 28 aug 2023, 10:29

Oricine a auzit de colagen îl asociază cu o piele fermă și care radiază de frumusețe. Însă, colagenul face mai mult de atât, pentru că el reprezintă 30% din proteinele organismului tău. Muschii, oasele, articulațiile și pielea ta sunt dependente de această proteină, care le oferă acestora putere și structură.

Dincolo de rolurile sale multiple în organism, colagenul ne ajută să ne păstrăm tinerețea pentru cât mai mult timp. Însă, pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen scade și devenim mult mai expuși la apariția unor boli, precum osteoporoza sau artroza. Din fericire, o alimentație bogată în alimente care ajută la sinteza acestei proteine, administrarea de suplimente și îngrijirea pielii cu produse specifice ne ajută să amânăm îmbătrânirea. Află de mai jos ce obiceiuri este indicat să adopți pentru evitarea degradării colagenului și cum te poate ajuta acesta în menținerea sănătății pielii:

Îngrijește-ți pielea constant

Dacă îți dorești o piele frumoasă, adoptă un ritual de îngrijire de zi și unul de seară, pe care să-l respecți oricât de obosită ești. Indiferent că te machiezi sau nu, este important să îți cureți fața cu un produs potrivit pentru tipul tău de ten. Apoi, aplică un toner, după care un serum pe bază de retinol, peptide sau vitamina C, care stimulează producția de colagen la nivelul pielii și ajută la reducerea petelor pigmentare. La sfârșit, folosește o cremă hidratantă, pe bază de acid hialuronic sau de ceramide, în funcție de tipul tău de ten. După ce te ocupi de față, vine momentul să acorzi atenție îngrijirii pielii corpului. Nu uita să o exfoliezi o dată pe săptămână și să aplici o cremă hidratantă după fiecare duș. Alege o lotiune pentru corp potrivită pentru pielea ta. Unele persoane le preferă pe cele care intră rapid în piele, în timp ce altele preferă unturile de corp, cu o textură mult mai grasă.

Protejează-te de radiațiile UV

Dincolo de factorii ereditari, radiațiile UV sunt vinovate pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Expunerea excesivă la soare determină descompunerea mult mai rapidă a colagenului de la nivelul epidermei. Razele UV pătrund în stratul mijlociu al pielii și stimulează acumularea anormală de elastină. Astfel, se produc enzime care descompun din greșeală colagenul și accelerează procesul de îmbătrânire prematură. Din acest motiv, este indicat să aplici zilnic cremă cu un factor de protecție ridicat, de minimum 30, pe care să o reînnoiești o dată la două ore, dar și imediat după ce ieși în apă. Pentru o protecție sporită și pentru a combate radicalii liberi, folosește-o împreună cu un serum cu vitamina C. Înainte de a-l aplica, afla totul despre serumul cu vitamina C, deoarece este necesar să respecți anumite reguli când îl utilizezi.

Hrănește-te corespunzător

Îngrijirea pielii se face mai ales din interior, către exterior. Deși colagenul nu poate fi absorbit de organism în întreaga sa formă, putem încuraja sinteza lui printr-un consum de alimente bogate în vitamina C, glicină, prolină, zinc și cupru. Introdu în dieta ta fructe și legume precum portocale, căpșuni, broccoli, varză, ardei și cartofi. Apoi, pentru a acoperi necesarul de glicină și prolină, consumă carne de pui și curcan sau carne roșie, albuș de ou, piele de porc, granola și arahide. În ceea ce privește cuprul și zincul, asigură-te că incluzi în dieta ta ciuperci, nuci, tofu, năut, lactate, cereale integrale și ciocolată neagră. Un preparat alimentar extrem de bun în sinteza colagenului este supa de oase.

Renunță la obiceiurile nocive

Fumatul, consumul ridicat de zahăr și carbohidrați, precum și expunerea excesivă la razele UV sunt principalii factori care distrug colagenul din organism și conduc la apariția prematură a ridurilor. Din fericire, aceste obiceiuri se află în controlul nostru și le putem opri, dacă ne dorim o piele sănătoasă, pentru cât mai mult timp.

Atât modul în care ne îngrijim din interior, către exterior, cât și obiceiurile pe care le adoptăm de-a lungul timpului își spun cuvântul în ceea ce privește starea noastră de sănătate. Un stil de viață echilibrat se reflectă atât asupra nivelului de energie, cât și asupra pielii noastre.