Tinerii pot beneficia de 255 de lei de la stat, chiar dacă au susținut Bacalaureatul și au vârsta peste 18 ani

Autor: Diana Ghita

Ce condiții trebuie să îndeplinească tinerii de peste 18 ani pentru a primi alocația în continuare

Sursa: shutterstock.com; pexels.com

Dacă elevii au împlinit 18 ani în timpul vacanței de vară, acestora li se vor suspenda alocațiile până la începutul noului an școlar. După aceea, ei vor primi retroactiv alocațiile.

În momentul de față, tinerii români cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, primesc, lunar, alocații în valoare 255 de lei.

Citește și: Ce criterii trebuie să îndeplinească un tânăr trecut de 18 ani pentru a primi în continuare alocație, în România

Cine beneficiază de alocație în România

Copiii cu vârsta de maximum 2 ani primesc circa 630 de lei pe lună, de la stat. Însă, copiii cu dizabilități primesc lunar, suma de 630 de lei.

Până aceștia împlinesc la vârsta majoratului, aceștia beneficiază constant de aceeași sumă.

Însă, cu toate acestea, și cei trecuți de 18 ani pot beneficia de alocație. Legea 61/1993 arată clar condiţiile pentru primirea alocaţiei şi de către tinerii care au depășit vârsta majoratului.

,,art.1

(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.

(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.

(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

art.4

(5) Pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin.

(3), plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bază de cerere. Procedura de plată se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, se arată legea.’’

Citește și: Peste 2000 de familii vor beneficia de un ajutor în valoare de 1000 de lei, de la stat

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce documente sunt necesare pentru continuitatea alocației

Va trebui completată o cerere pentru alocație. Aceasta va fi depusă la unitatea de învățământ la care este înscris beneficiarul. O copie a actului de identitate va trebui să fie atașată cererii. De asemenea, aceasta va mai trebui să fie însoțită și de o adeverință emisă de școala respectivă. Adeverința va confirma faptul că tânărul este încă elev și că urmează în continuare cursurile învățământului liceal sau profesional, nu a întrerupt și nu repetă anul școlar.

În cazul în care, din motive medicale, se repetă un an școlar, cererii îi va fi atașată și o copie a certificatului medical sau a altui document medical care să susțină situația respectivă.

Următoarele documente vor fi necesare pentru înregistrarea dosarului în baza de date a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului- Serviciul Alocații:

Adeverinţă de elev;

Copia actului de identitate;

Cere Tip;

Extrasul de cont, în original, cu semnătura și ștampila băncii.

Elevul solicitant va completa cererea pe propria răspundere. Se vor ataşa și actele menţionate mai sus, la cerere. Cererile vor fi completate şi depuse în timpul lunii în care tânărul va împlini vârsta de 18 ani, pentru a primi alocația în continuare.

Citește și: Ministerul Educației va premia elevii cu sume de până la 5.000 de lei. Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a beneficia de premiu

Tinerii de 16 ani pot primi indemnizații de la stat, cum pot beneficia de ele

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţii legale, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat ori acreditat în condiţiile legii.

Conform Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM), indemnizaţia de şomaj vă fi oferită după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii cursurilor. În această perioadă, absolventului i se vor pune la dispoziție, în mod gratuit, servicii care să-l ajute în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională). De asemenea, acesta poate beneficia şi de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, sub formă de prime.

Pentru tinerii cu vârste de peste 16 ani care au absolvit o unitate de învăţământ acreditată în România, cuantumul ajutorului de şomaj reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de munca în vigoare.

În cazul celor care au absolvit liceul, chiar dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează începând cu ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

Citește și:   Când se va majora indemnizația de creștere a copilului? Ce anunță Ministerul Muncii

 

Taguri: