Tinerii zilelor noastre, într-o comuniune cât mai strânsă cu natura. Ce au descoperit reporterii „Asta-i România” în „Cătunul reînviat de tineri”, din Munții Apuseni

Autor: Diana Ghita

Cătunul din munți, readus la viață

Sursa: Captură KANAL D

În ediția de duminică, 29 octombrie, echipa emisiunii „Asta-i România” a adus în atenția telespectatorilor povestea unei familii care a evadat din haosul orașului pentru a se bucura de liniștea rurală.

Reporterii de la „Asta-i România” au pătruns într-un cătun din munți, care a fost uitat de lume pentru mult timp. Însă, mai multe familii de tineri i-au redat viață sătucului blocat în timp.

Un mic sat din Munții Apuseni începe să fie repopulat 

Satul Valea Verde, din județul Alba a fost readus la viață de către tinerii care nu au mai suportat agitația orașelor.

Oamenii au ales să rămână în aceste locuri binecuvântate din inima Țării Moților. Aceștia și-au dorit să ducă mai departe obiceiurile locului, fiind mândri de tradițiile lor.

„Între timp au venit trei familii de tineri, care s-au stabilit aici.(...) Unii chiar locuiseră în Franța și au renunțat la Paris și au venit la Valea Verde.“, a povestit Ioan Sicoe, fost consilier al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu național, Hunedoara.

O a patra familie tânără, pe care Ioan Sicoe a omis să o enumere, este familia Iloc. Aceștia au decis să se mute în cătunul din Apuseni pentru a avea parte de o viață mai liniștită, departe de grijile vieții urbane.

„Noi am luat o decizie mai mult emoțională decât rațională și am venit. Nu mă mai gândesc așa de mult la partea financiară, cât la partea, pur și simplu, a traiului de aici, a liniștii, a inimii împăcate seara când te pui în pat.”,

a mărturisit Cristian Iloc.

Citește și: Rășinari, cel mai atractiv sat turistic din lume! „Trebuie să păstrăm acest românism!” Ce lucruri îi atrag pe turiști în mijlocul locuitorilor din acest sat autentic

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Familia Iloc a renunțat la zbuciumul vieții de oraș

Cristian, în vârstă de 30 de ani, a vrut să le ofere celor trei copii ai săi un trai diferit, departe de tumultoasa viață urbană. De asemenea, acesta simte că atât el, cât și familia lui sunt mai protejați la țară, și, totodată, mai liberi decât la oraș.

„Îmi place că sunt munți, îmi plac căsuțele de aici și îmi plac fructele.

La țară e natură, munți și este mai liniștitor.”, a spus băiețelul cel mare al familiei Iloc, Matei.

Chiar dacă, din exterior, pare un tablou frumos, realitatea este alta. La fel ca traiul la oraș, viața la țară vine, și ea, cu anumite responsabilități și sarcini care trebuie duse la bun sfârșit, mai ales când pornești de la zero pe acest drum.

„Aș vrea, totuși, să nu se înțeleagă că e un pas ușor.

(...) Implică muncă, perseverență, răbdare, în primul rând, că lucrurile, aici, se întâmplă mult mai încet, mult mai lent decât la oraș și să te gestionezi foarte bine.

Asta înseamnă de la alimente, combustibilul cu care te încălzești iarna, haine și, în primul rând, timpul tău ca să oferi și familiei timp, copiilor timp și să nu uităm de natură, că am venit aici să o conservăm, nu s-o distrugem.”, a explicat Cristian Iloc.

Citește și: Viața bate filmul. Povestea emoționantă a lui Ionuț, copilul munților. Uitat de autorități, băiatul are o singură dorință „Când o să cresc mare”