Tip de personalitate ESTJ - Cum este "executivul" ?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 feb 2024, 02:30

Un Executiv (ESTJ) este o persoană cu trăsături de personalitate Extravertit, Observator, Gânditor și Judecător. Aceștia posedă o mare tărie de caracter

Sursa: PixaBay

Un Executiv (ESTJ) este o persoană cu trăsături de personalitate Extravertit, Observator, Gânditor și Judecător. Aceștia posedă o mare tărie de caracter

Un Executiv (ESTJ) este o persoană cu trăsături de personalitate Extravertit, Observator, Gânditor și Judecător. Aceștia posedă o mare tărie de caracter, urmându-și cu emfază propria judecată sensibilă. Deseori servesc drept forță stabilizatoare în rândul celorlalți, fiind capabili să ofere o direcție solidă în mijlocul adversității.
Executivii sunt reprezentanți ai tradiției și ai ordinii, folosindu-și înțelegerea a ceea ce este corect, greșit și acceptabil din punct de vedere social pentru a aduce familiile și comunitățile împreună.

Îmbrățișând valorile onestității, dedicării și demnității, persoanele cu tipul de personalitate Executiv sunt apreciate pentru sfaturile și îndrumările lor clare și deschid cu plăcere calea pe căi dificile. Adesea, Executivii își asumă roluri de organizatori comunitari, muncind din greu pentru a-i aduce pe toți împreună în celebrarea unor evenimente locale prețioase sau în apărarea valorilor tradiționale care țin familiile și comunitățile unite.
Principala provocare pentru Executivi este să recunoască faptul că nu toată lumea urmează aceeași cale sau contribuie în același mod.
Un lider adevărat recunoaște forța individului, precum și pe cea a grupului, și ajută la aducerea ideilor acestor indivizi la masă. În acest fel, Executivii dispun cu adevărat de toate datele și sunt capabili să ducă greul în direcții care funcționează pentru toată lumea.

Punctele forte ale executivului

Dedicat- A duce lucrurile la bun sfârșit se învecinează cu o obligație etică pentru Executivi.

Sarcinile nu sunt pur și simplu abandonate pentru că au devenit dificile sau plictisitoare- persoanele cu tipul de personalitate Executiv le preiau atunci când sunt lucrul corect de făcut și vor fi terminate atât timp cât vor rămâne lucrul corect de făcut.
Voință puternică- O voință puternică face posibilă această dedicare, iar Executivii nu renunță la convingerile lor din cauza unei simple opoziții. Executivii își apără neobosit ideile și principiile și trebuie să li se dovedească în mod clar și concludent că greșesc pentru ca poziția lor să se clatine.

Directi și sinceri- Executivii au încredere în fapte mult mai mult decât în idei sau opinii abstracte. Declarațiile și informațiile directe sunt regale, iar personalitățile Executive întorc onestitatea (fie că este dorită sau nu).
Loial, răbdător și de încredere- Executivii se străduiesc să exemplifice sinceritatea și fiabilitatea, considerând stabilitatea și securitatea foarte importante. Când Executivii spun că vor face ceva, se țin de cuvânt, ceea ce îi face membri foarte responsabili ai familiilor, companiilor și comunităților lor.

Le place să creeze ordine- Haosul face ca lucrurile să fie imprevizibile, iar lucrurile imprevizibile nu pot fi de încredere atunci când este cea mai mare nevoie de ele- având în vedere acest lucru, Executivii se străduiesc să creeze ordine și securitate în mediul lor prin stabilirea de reguli, structuri și roluri clare.
Excelenți organizatori- Acest angajament față de adevăr și standarde clare îi face pe Executivi să fie lideri capabili și încrezători.
Persoanele cu acest tip de personalitate nu au nicio problemă în a distribui sarcinile și responsabilitățile celorlalți în mod corect și obiectiv, ceea ce îi face administratori excelenți.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Puncte slabe ale Executivilor

Inflexibili și încăpățânați- Problema de a fi atât de fixați pe ceea ce funcționează este că Executivii resping prea des ceea ce ar putea funcționa mai bine. Totul este opinie până când nu este dovedit, iar personalitățile Executive sunt reticente în a avea încredere într-o opinie suficient de mult timp pentru ca aceasta să aibă această șansă.
Nu se simt bine în situații neconvenționale- Executivii sunt adepți puternici ai tradiției și, atunci când sunt brusc forțați să încerce soluții neavizate, devin inconfortabili și stresați. Ideile noi sugerează că metodele lor nu au fost suficient de bune, iar renunțarea la ceea ce a funcționat întotdeauna înainte în favoarea a ceva care ar putea totuși eșua le riscă imaginea de fiabilitate.
Judecător- Executivii au convingeri puternice cu privire la ceea ce este corect, greșit și acceptabil din punct de vedere social. Constrângerea executivilor de a crea ordine se extinde adesea la toate lucrurile și la toată lumea, ignorând posibilitatea că există două moduri corecte de a face lucrurile. Executivii nu ezită să le spună acestor "devianți" ce gândesc, considerând că este de datoria lor să îndrepte lucrurile.
Prea concentrați pe statutul social- Executivii se mândresc cu respectul prietenilor, colegilor și al comunității și, deși este greu de recunoscut, sunt foarte preocupați de opinia publică. Executivii (în special cei turbulenți) pot fi atât de prinși în a satisface așteptările celorlalți încât nu reușesc să se ocupe de propriile nevoi.
Dificil de relaxat- Această nevoie de respect favorizează nevoia de a-și păstra demnitatea, ceea ce poate face dificilă eliberarea și relaxarea, din cauza riscului de a părea un prost, chiar și în glumă bună.
Dificultate în exprimarea emoțiilor- Toate acestea sunt dovezi ale celei mai mari slăbiciuni a Executivilor: exprimarea emoțiilor și simțirea empatiei. Persoanele cu tipul de personalitate Executiv se lasă atât de prinse de fapte și de cele mai eficiente metode încât uită să se gândească la ceea ce îi face fericiți pe ceilalți sau la sensibilitatea lor. Un ocol poate fi de o frumusețe care îți taie răsuflarea, o bucurie pentru familie, dar Executivii pot vedea doar consecința de a ajunge la destinație cu o oră mai târziu, rănindu-i pe cei dragi prin respingerea prea dură a noțiunii.

 

Citește și: Tip de personalitate ENFJ- Cum este "protagonistul"?

Citește și: Tip de personalitate ENTJ- Cum este "comandantul"?

Citește și: Tip de personalitate INFJ- Cum este "avocatul"?