Tip de personalitate INTP - Cum este "logicianul" ?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 feb 2024, 01:05

Un logician (INTP) este o persoană cu trăsături de tip Introvertit, Intuitiv, Gânditor și Prospectiv. Ei se bucură să adopte o abordare neconvențională

Sursa: PixaBay

Un logician (INTP) este o persoană cu trăsături de tip Introvertit, Intuitiv, Gânditor și Prospectiv. Ei se bucură să adopte o abordare neconvențională

Un logician (INTP) este o persoană cu trăsături de personalitate de tip Introvertit, Intuitiv, Gânditor și Prospectiv. Acești gânditori flexibili se bucură să adopte o abordare neconvențională a multor aspecte ale vieții. Ei caută adesea căi improbabile, amestecând dorința de a experimenta cu creativitatea personală.
Logicienii se mândresc cu perspectivele lor unice și cu intelectul viguros. Ei nu se pot abține să nu se gândească la misterele universului- ceea ce poate explica de ce unii dintre cei mai influenți filosofi și oameni de știință din toate timpurile au fost logicieni.

Acest tip de personalitate este destul de rar, dar cu creativitatea și inventivitatea lor, logicienii nu se tem să iasă în evidență.
Logicienii se pierd adesea în gânduri- ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Persoanele cu acest tip de personalitate nu se opresc aproape niciodată din gândit. Din momentul în care se trezesc, mintea lor zumzăie de idei, întrebări și intuiții. Uneori, se pot trezi chiar conducând dezbateri în toată regula în propriul cap.

Logicienilor le place să analizeze tipare. Fără să știe neapărat cum o fac, persoanele cu acest tip de personalitate au adesea un talent asemănător cu cel al lui Sherlock Holmes pentru a descoperi discrepanțe și nereguli. Cu alte cuvinte, este o idee proastă să le mințiți.
Persoanele cu acest tip de personalitate vor să înțeleagă totul în univers, dar un domeniu în special tinde să le mistifice: natura umană.
După cum sugerează și numele lor, logicienii se simt cel mai bine în domeniul logicii și al raționalității. Drept urmare, ei se pot trezi nedumeriți de modurile ilogice și iraționale în care sentimentele și emoțiile influențează comportamentul oamenilor- inclusiv al lor.

Puncte forte ale logicianului (INTP)

Analitic- Logicienii analizează tot ceea ce întâlnesc, de la datele de cercetare la comportamentul oamenilor din jurul lor.

Acest lucru le conferă un talent pentru a detecta modele și conexiuni neașteptate pe care alte tipuri de personalitate le-ar putea trece cu vederea.
Originalitate- Datorită imaginației lor neobosite, logicienii pot veni cu idei creative și contraintuitive care nu le-ar trece prin cap celor mai mulți oameni. Nu toate aceste idei sunt fezabile, desigur, dar dorința logicienilor de a gândi în afara cutiei poate produce inovații remarcabile.

Deschis la minte- Logicianii sunt conduși de curiozitate și de o dorință intensă de a învăța tot ce pot. Persoanele cu acest tip de personalitate tind să fie receptive la idei și moduri noi de a face lucrurile- atâta timp cât aceste idei sunt susținute de un raționament solid.
Curioși- Aceste personalități sunt mereu în căutare de noi ocupații, hobby-uri și domenii de cercetare.
Într-o săptămână, pot fi obsedați de geofizică, iar în următoarea, se pot pierde în videoclipuri despre construcția de chitare. Când apare inspirația, logicienii se dedică în totalitate interesului lor nou descoperit, învățând tot ce pot.
Obiectiv- Pe logicieni îi interesează adevărul. În loc să se consoleze cu ideologia sau cu ideile primite, ei vor să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat sub suprafața lucrurilor. Drept urmare, se poate conta pe ei pentru a combate prejudecățile și dezinformarea, chiar și atunci când nu este ușor să facă acest lucru- și se așteaptă ca ceilalți oameni să fie sinceri cu ei în schimb.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Puncte slabe ale logicianului (INTP)

Deconectați- Logicienii se pot pierde în propriul șir de gânduri, chiar și atunci când sunt cu alte persoane. Când aceste personalități reapar în cele din urmă cu ceva de spus, pot descoperi că conversația a mers mai departe fără ele. Acest lucru îi poate face să se simtă deconectați de ceilalți oameni, în special în adunările sociale mari.
Insensibili- Persoanele cu acest tip de personalitate văd raționalitatea ca fiind cheia pentru o lume mai bună și mai fericită. Uneori, ei pot subestima importanța unor valori iraționale precum emoția, compasiunea, eticheta și tradiția. Ca urmare, pot părea, fără să vrea, insensibile sau lipsite de amabilitate, chiar dacă intențiile lor sunt, în general, bune.
Nemulțumiți- Logicienii nu se pot abține să nu-și imagineze cum ar putea fi lucrurile mai bune decât sunt deja. Aceste personalități sunt în permanență în căutare de probleme de rezolvat, de subiecte de învățat și de noi modalități de abordare a lucrurilor. Dusă prea departe, această mentalitate poate deveni copleșitoare, logicienii încercând în mod constant să reinventeze roata, în loc să se ocupe în mod fiabil de nevoile și responsabilitățile lor.
Nerăbdător- Logicianii sunt mândri de cunoștințele lor și de faptul că își împărtășesc ideile. Cu toate acestea, când vine vorba de explicarea raționamentelor lor, nu sunt întotdeauna răbdători. Dacă partenerul lor de conversație nu îi urmărește sau nu pare suficient de interesat, logicienii pot renunța cu un disprețuitor "nu contează".
Perfecționist- Logicienii vor să facă lucrurile bine, dar căutarea lor pentru perfecțiune poate să le stea în cale. Uneori, aceste personalități se pot pierde atât de mult în analizarea diferitelor opțiuni încât nu ajung niciodată la o decizie. De asemenea, pot renunța la proiectele care nu corespund viziunii ideale din mintea lor.

Citește și: Tip de personalitate INTJ- Cum este "arhitectul"?

Citește și: Tip de personalitate ESTP- Cum e "antreprenorul"?

Citește și: Tip de personalitate ISFP- Cum e "aventurierul"?