Un logistician (ISTJ) este o persoană cu trăsături de personalitate de tip Introvertit, Observator, Gânditor și Judecător. Aceste persoane tind să fie rezervate, dar voluntare, cu o viziune rațională asupra vieții. Își compun acțiunile cu atenție și le desfășoară cu un scop metodic.
Logisticienii se mândresc cu integritatea lor. Persoanele cu acest tip de personalitate vorbesc serios ceea ce spun și, atunci când se angajează să facă ceva, se asigură că se duc până la capăt.
Nucleul respectului de sine al logisticienilor provine din sentimentul de integritate personală. Persoanele cu acest tip de personalitate cred că există o cale corectă de a proceda în orice situație- și că oricine pretinde contrariul încearcă probabil să îndoaie regulile pentru a se potrivi propriilor scopuri. Logisticienii au un respect profund pentru structură și tradiție și sunt adesea atrași de organizațiile, locurile de muncă și mediile educaționale care oferă ierarhii și așteptări clare.
Puncte forte ale logisticianului
Onest și direct- Integritatea este inima tipului de personalitate Logistician. Manipularea emoțională, jocurile minții și minciunile liniștitoare, toate acestea sunt contrare preferinței Logisticienilor de a gestiona realitatea situațiilor cu care se confruntă cu onestitate pură și simplă.
Voință puternică și devotament- Logisticienii întruchipează această integritate și în acțiunile lor, muncind din greu și rămânând concentrați pe obiectivele lor.
Foarte responsabili- Cuvântul logisticienilor este o promisiune, iar o promisiune înseamnă totul. Logisticienii ar prefera să se extenueze cu zile suplimentare și somn pierdut decât să nu reușească să livreze rezultatele pe care au spus că le vor livra. Loialitatea este un sentiment puternic pentru personalitățile Logisticienilor, iar aceștia își îndeplinesc îndatoririle față de oamenii și organizațiile cu care s-au angajat.
Calm și pragmatic- Niciuna dintre promisiunile lor nu ar însemna mare lucru dacă Logisticienii și-ar pierde cumpătul și ar ceda la orice semn de dificultate- ei rămân cu picioarele pe pământ și iau decizii clare și raționale. Preferințele oamenilor sunt un factor de luat în considerare în acest proces, iar Logisticienii se străduiesc să folosească cât mai bine calitățile individuale, dar aceste decizii sunt luate cu gândul la eficacitate mai mult decât la empatie.
Crearea și aplicarea ordinii- Scopul principal al oricărui Logistician este de a fi eficient în ceea ce a ales să facă, iar acesta crede că acest lucru se realizează cel mai bine atunci când toți cei implicați știu exact ce se întâmplă și de ce. Orientările neclare și persoanele care încalcă regulile stabilite subminează acest efort și sunt rareori tolerate de către logisticieni. Structura și regulile favorizează fiabilitatea; haosul creează contratimpuri neprevăzute și termene ratate.
Meșteri de toate meseriile- La fel ca tipurile de personalitate ale analiștilor, logisticienii sunt mândri depozitari de cunoștințe, deși accentul este pus mai mult pe fapte și statistici decât pe concepte și principii de bază. Acest lucru le permite logisticienilor să se aplice la o varietate de situații, preluând și aplicând date noi și înțelegând detaliile unor situații dificile în mod firesc.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Punctele slabe ale logisticianului
Încăpățânat- Faptele sunt faptele, iar Logisticienii au tendința de a se împotrivi oricărei idei noi care nu este susținută de acestea. Acest proces de luare a deciziilor bazat pe fapte face, de asemenea, ca persoanelor cu tipul de personalitate Logistician să le fie dificil să accepte că s-au înșelat în legătură cu ceva- dar oricui îi poate scăpa un detaliu, chiar și lor.
Insensibil- Deși nu sunt intenționat duri, Logisticienii rănesc adesea sentimentele tipurilor mai sensibile prin simpla mantră că onestitatea este cea mai bună politică. Personalitățile Logisticianilor pot lua în considerare emoțiile, dar într-adevăr doar atât cât să determine cel mai eficient mod de a spune ceea ce trebuie spus.
Întotdeauna după carte- Logisticienii cred că lucrurile funcționează cel mai bine cu reguli clar definite, dar acest lucru îi face să fie reticenți în a încălca aceste reguli sau în a încerca lucruri noi, chiar și atunci când dezavantajul este minim. Mediile cu adevărat nestructurate îi lasă pe logisticieni aproape paralizați.
Judecător- Opiniile sunt opinii și faptele sunt fapte, iar logisticienii sunt puțin probabil să respecte persoanele care nu sunt de acord cu aceste fapte sau, mai ales, pe cele care rămân în mod voit ignorante față de ele.
Adesea se învinovățesc în mod nerezonabil- Toate acestea se pot combina pentru a-i face pe Logisticieni să creadă că sunt singurii care pot duce la bun sfârșit proiectele în mod fiabil. Pe măsură ce se încarcă cu muncă și responsabilități suplimentare, respingând intențiile bune și ideile utile, mai devreme sau mai târziu, logisticienii ating mai devreme sau mai târziu un punct de inflexiune în care pur și simplu nu mai pot livra. Deoarece au îngrămădit responsabilitatea asupra lor, logisticienii cred apoi că responsabilitatea eșecului este doar a lor.
Citește și: Tip de personalitate INTJ- Cum este "arhitectul"?
Citește și: Tip de personalitate INTP- Cum este "logicianul"?
Citește și: Tip de personalitate INFJ- Cum este "avocatul"?