Tip de personalitate ISTP - Cum este "virtuozul" ?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 feb 2024, 02:45

Un virtuoz (ISTP) este o persoană cu personalitate de tip Introvertit, Observator, Gânditor și Prospector. Aceștia tind să aibă o mentalitate individualistă

Sursa: PixaBay

Un virtuoz (ISTP) este o persoană cu personalitate de tip Introvertit, Observator, Gânditor și Prospector. Aceștia tind să aibă o mentalitate individualistă

Un virtuoz (ISTP) este o persoană cu trăsături de personalitate de tip Introvertit, Observator, Gânditor și Prospector. Aceștia tind să aibă o mentalitate individualistă, urmărind obiective fără a avea nevoie de prea multe conexiuni externe. Ei se angajează în viață cu curiozitate și abilitate personală, variindu-și abordarea în funcție de necesități.
Virtuoșilor le place să exploreze cu mâinile și cu ochii, atingând și examinând lumea din jurul lor cu un raționalism rece și o curiozitate sprintenă.

Persoanele cu acest tip de personalitate sunt Creatori înnăscuți, trecând de la un proiect la altul, construind utilul și superfluul din plăcere și învățând din mediul înconjurător pe parcurs. Adesea mecanici și ingineri, Virtuoșii nu găsesc o bucurie mai mare decât aceea de a-și murdări mâinile, demontând lucruri și asamblându-le la loc, doar un pic mai bine decât erau înainte.
Deși tendințele lor mecanice îi pot face să pară simpli la prima vedere, Virtuoșii sunt de fapt destul de enigmatici.
Prietenoși, dar foarte discreți, calmi, dar brusc spontani, extrem de curioși, dar incapabili să rămână concentrați asupra studiilor formale, personalitățile Virtuoșilor pot fi o provocare pentru a fi prezise, chiar și de către prietenii și cei dragi lor. Virtuoșii pot părea foarte loiali și stabili pentru o vreme, dar au tendința de a acumula un stoc de energie impulsivă care explodează fără avertisment, ducându-și interesele în direcții noi și îndrăznețe.

Virtuoșii vor ajunge să învețe că multe alte tipuri de personalitate au linii mult mai ferm trasate decât ei în ceea ce privește regulile și comportamentul acceptabil- nu vor să audă o glumă nesimțită și cu siguranță nu ar spune una la rândul lor, și nu ar vrea să se implice în jocuri de copii, chiar și cu o parte doritoare. În cazul în care o situație este deja încărcată emoțional, încălcarea acestor limite se poate întoarce extrem de rău.

Găsirea unui mediu în care pot lucra cu prieteni buni care le înțeleg stilul și imprevizibilitatea, combinând creativitatea, simțul umorului și abordarea practică pentru a construi soluții și lucruri practice, le va oferi Virtuoșilor mulți ani fericiți în care vor construi cutii utile- și le vor admira din exterior.

Puncte forte ale Virtuoșilor

Optimist și energic- Virtuoșii sunt, de obicei, băgați până peste cap într-un proiect sau altul.

Veseli și binevoitori, oamenii cu tipul de personalitate Virtuoso (în special cei asertivi) se stresează rareori, preferând să se lase purtați de val.
Creativ și practic- Virtuoșii sunt foarte imaginativi când vine vorba de lucruri practice, mecanică și meșteșuguri. Ideile noi vin cu ușurință și le place să își folosească mâinile pentru a le pune în aplicare.
Spontan și rațional- Combinând spontaneitatea cu logica, Virtuoșii pot schimba mentalitatea pentru a se adapta la situații noi cu puțin efort, ceea ce îi face indivizi flexibili și versatili.

Știu cum să prioritizeze- Această flexibilitate vine la pachet cu o oarecare imprevizibilitate, dar personalitățile Virtuoși sunt capabile să își stocheze spontaneitatea pentru o zi ploioasă, eliberându-și energia exact atunci când este cel mai necesar.
Excelenți în situații de criză- Cu toată această creativitate și spontaneitate practică, nu e de mirare că Virtuoșii sunt naturali în situații de criză. Persoanele cu acest tip de personalitate se bucură, de obicei, de un mic risc fizic și nu se tem să se murdărească pe mâini atunci când situația o cere.
Relaxați- Prin toate acestea, Virtuoșii sunt capabili să rămână destul de relaxați. Ei trăiesc momentul și se lasă purtați de val, refuzând să se îngrijoreze prea mult pentru viitor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Punctele slabe ale Virtuoșilor

Încăpățânat- Pe cât de ușor se lasă purtați de curent, pe atât de ușor pot ignora cu desăvârșire și, de obicei, pornesc în altă direcție fără prea multe scuze sau sensibilitate. Dacă cineva încearcă să schimbe obiceiurile, stilul de viață sau ideile Virtuoșilor prin critică, aceștia pot deveni destul de crunți în iritarea lor.
Insensibili- Virtuoșii folosesc logica și chiar și atunci când încearcă să vină în întâmpinarea celorlalți la jumătatea drumului cu empatie și sensibilitate emoțională, rareori pare să le iasă chiar bine, dacă se spune ceva.
Privați și rezervați- Personalitățile virtuoșilor sunt notorietate ca fiind dificil de cunoscut. Sunt adevărați introvertiți, își păstrează problemele personale pentru ei înșiși și adesea preferă pur și simplu tăcerea în locul discuțiilor mărunte.
Ușor de plictisit- Virtuoșii se bucură de noutate, ceea ce îi face să fie niște excelenți tinichigii, dar mult mai puțin de încredere când vine vorba de a se concentra asupra lucrurilor pe termen lung. Odată ce ceva este înțeles, Virtuoșii tind să treacă pur și simplu la ceva nou și mai interesant.
Nu le plac angajamentele- Angajamentele pe termen lung sunt deosebit de oneroase pentru Virtuoși. Ei preferă să ia lucrurile zi de zi, iar sentimentul de a fi blocat în ceva pentru o perioadă lungă de timp este de-a dreptul opresiv. Acest lucru poate fi o provocare deosebită în relațiile romantice ale Virtuoșilor.
Comportament riscant- Această încăpățânare, dificultatea cu emoțiile celorlalți, concentrarea pe moment și plictiseala ușoară pot duce la împingerea inutilă și nefolositoare a limitelor, doar pentru distracție. Virtuoșii sunt cunoscuți pentru escaladarea conflictului și a pericolului doar pentru a vedea unde se ajunge, lucru care poate avea consecințe dezastruoase pentru toți cei din jur dacă pierd controlul situației.

Citește și: Tip de personalitate ESFJ- Cum este "consulul"?

Citește și: Tip de personalitate ENTJ- Cum este "comandantul"?

Citește și: Tip de personalitate ISTJ- Cum este "logistianul"?

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.