Tipuri de concedii pe care angajații le pot lua. Nu mulți români le cunosc pe toate!

Autor: Bianca Vidoi

Tipuri de concedii pe care angajații le pot lua

Sursa: Unsplash

Angajații din România așteaptă cu nerăbdare concediul de odihnă, însă pe lângă acesta mai există și alte tipuri de concedii pe care românii nu le cunosc.

Angajații așteaptă concediul de odihnă de care au parte pe parcursul anului, fiind astfel o perioadă în care acesta să se relaxeze și să își încarce bateriile pentru o nouă perioadă de muncă. Pe lângă concediul de odihnă, angajații din România pot beneficia și de alte tipuri de concedii, pe care nu toată lumea le cunoaște.

Tipuri de concedii pe care angajații le pot lua

Concediul de odihnă este unul dintre cele mai așteptate de către angajații din România, iar durata minimă a acestuia este de 20 de zile, însă această perioadă poate fi diferită, deoarece se stabilește în contractul individual de muncă, ținând cont de legislația în vigoare. În cazul în care perioada concediului de odihnă anual pică în aceeași perioadă cu sărbătorile legale sau zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, acestea nu sunt incluse în zilele de concediu de odihnă.

Alături de concediul de odihnă, angajații din România pot beneficia de concediul pentru formare profesională. Toți angajații români pot să își ia concediu pentru formarea profesională, însă acesta poate să fie cu plată sau fără plată, în funcție de decizia pe care o ia angajatorul. De acest tip de concediu pot beneficia angajații ce urmează diferite cursuri sau în cazul în care trebuie să pregătească lucrarea de licență sau disertație.

Citește și: Ce condiție trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a primi puncte suplimentare. Cine sunt persoanele care se încadrează

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a beneficia de concediul pentru formare profesională, angajații trebuie să depună o cerere cu o lună înainte de efectuarea acestuia, în care să se prezinte data de începere a stagiului de formare, durata, domeniul, dar și denumirea instituției care susține cursul respectiv.

Un alt tip de concediu este cel fără plată, ce poate fi oferit oricărui angajat român ce și-a epuizat zilele sale de concediu de odihnă sau de concediu medical.

Adesea, acest tip de concediu este luat de români în situații delicate, în care se luptă cu diferite probleme pe plan personal, motiv pentru care nu vor să-și piardă din zilele libere ale concediului de odihnă, dacă angajatul mai dispune de acestea, potrivit wall-street.ro.

Tipuri de concedii pentru angajații ce își măresc familia

Concediul de risc maternal poate fi luat de către femeile ce sunt însărcinate și care lucrează în medii cu toxicitate ridicată, dacă medicul specialist recomandă că munca poate pune în pericol sarcina.

În acest caz, femeile pot beneficia de o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte sau după concediul de maternitate.

Concediul de maternitate este unul de care dispun toate femeile din România, în cazul în care acestea au un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul. Femeile pot primi o perioadă de 126 de zile libere pentru concediul de maternitate. Și tații din România pot dispune de concediu parental, însă doar de 15 zile.

Concediul de creștere al copilului poate avea o durată cuprinsă între o lună și doi ani, perioadă în care părintele primește o indemnizație de creștere copil. Angajații români pot beneficia de concediu în cazul în care copilul lor este bolnav, dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale. În acest mod, angajații pot primi o perioadă de 45 de zile calendaristice libere, dar se poate prelungi la 90 de zile libere în cazul în care:

  1. copilul e diagnosticat cu boli infecto-contagioase
  2. copilul este imobilizat în sisteme specifice aparatului locomotor
  3. copilul e supus unor intervenții chirurgicale.