Tipuri de cutii și ambalaje din plastic utilizate în sectorul alimentar

Autor: Diana Tilă

Industria alimentară a evoluat semnificativ în ultimele decenii iar ambalajele și cutiile din plastic au devenit componente esențiale în procesul de livrare și prezentare a produselor alimentare. Importanța acestora derivă din capacitatea lor de a proteja alimentele de contaminare, de a păstra prospețimea și de a oferi un mijloc eficient de transport și depozitare.

Există astfel numeroși producători de astfel de soluții, realizate din plastic. Printre cei mai cunoscuți dar și cei mai buni în acest sens sunt cei de la Schoeller Allibert. Aceasta companie poate oferi o gamă foarte variată de cutii și soluții de ambalare, realizate din plastic de cea mai bună calitate. Alături de industria alimentară, produsele lor sunt concepute pentru a servi în peste 12 industrii și domenii de activitate diferite, cu produse specifice pentru fiecare dintre acestea dar și cu produse ce pot fi utilizate în foarte multe sarcini.

Să ne îndreptam atenția asupra celor mai des întâlnite tipuri de ambalaje din plastic pentru sectorul alimentar și să înțelegem particularitățile și avantajele fiecăreia.

- Ambalaje pentru produse proaspete - Acest tip de ambalaje sunt des întâlnite în supermarketuri, protejând fructe și legume de deteriorare și de contaminare. De obicei, sunt transparente sau au pereții găuriți pentru a permite vizualizarea conținutului precum și circulația aerului și aerisirea produselor și pot fi realizate din PET (tereftalat de polietilenă) sau PP (polipropilenă). Acestea sunt ideale pentru a păstra prospețimea produselor și sunt ușor reciclabile și în același timp, pot fi reutilizate pentru mult timp.

- Ambalaje cu barieră de oxigen - Unele alimente, precum carnea sau produsele lactate, necesită ambalaje care împiedică penetrarea oxigenului pentru a preveni oxidarea și deteriorarea produsului. Ambalajele cu barieră de oxigen sunt fabricate adesea dintr-un amestec de mai multe materiale plastice și, uneori, metal pentru a oferi o protecție maximă împotriva aerului exterior.

- Cutii și containere pentru mâncare la pachet - Acestea sunt, în general, fabricate din polistiren expandat (EPS) sau polipropilenă (PP) și sunt utilizate pentru a ambala mâncarea gata preparată sau pentru livrările la domiciliu. Cele mai multe modele de cutii plastic ușoare, rezistente la temperaturi variabile și impermeabile, făcându-le ideale pentru transportul alimentelor.

- Ambalaje cu atmosferă modificată (MAP) - Aceste ambalaje sunt folosite pentru a prelungi durata de viață a alimentelor, îmbunătățind calitatea și prospețimea produsului. Ambalajele MAP au în interior un amestec de gaze, precum dioxid de carbon, azot și oxigen, care inhibă creșterea bacteriilor și a mucegaiurilor.

- Ambalaje pentru produse congelate - Aceste ambalaje trebuie să fie robuste și rezistente la temperaturi scăzute, prevenind formarea de cristale de gheață în interiorul produsului. Ambalajele din PE (polietilenă) sau PP (polipropilenă) sunt cele mai comune pentru această aplicație. Datorită calității superioare a materialelor prime utilizate, cutiile din plastic oferite de Schoeller pot rezista la cele mai aspre temperaturi, fie că este vorba despre căldură sau îngheț.

- Ambalaje reutilizabile - Cu o conștientizare crescută a problemei deșeurilor, ambalajele reutilizabile, precum containerele din plastic durabil pentru depozitarea alimentelor, au câștigat popularitate. Acestea sunt realizate din materiale precum PET sau polipropilenă și pot fi utilizate de mai multe ori, reducând astfel necesitatea de a genera deșeuri. În acest sens, Schoeller Allibert le pune la dispoziție clienților o gamă foarte variată de astfel de soluții de ambalare reutilizabile. Putem spune chiar că multe cutii și containere din plastic pot avea această caracteristică prin faptul că sunt ușor de curățat și dezinfectat iar mai apoi pot fi utilizate din nou.

- Pungi și sacoșe - Realizate predominant din polietilenă sau polipropilenă

Pungile și sacoșele sunt folosite în mod obișnuit pentru ambalarea produselor vrac, precum nuci, semințe sau cereale. Aceste tipuri de ambalaje sunt realizate în mod predominant din polietilenă sau din polipropilenă.

- Ambalaje pentru băuturi - Sticlele de tip PET sunt extrem de populare pentru ambalarea băuturilor, de la apă până la sucuri, alcool sau băuturi carbogazoase. Sunt ușoare, rezistente și pot fi reciclate cu ușurință.

O chestiune de care mulți consumatori sunt îngrijorați în utilizarea produselor din plastic este gradul de poluare pe care aceste materiale le pot oferi. Cu toate acestea, utilizând produse de calitate, aceste riscuri sunt cu mult scăzute. De asemenea, aceste tipuri de soluții de ambalare oferă și mai multe avantaje decât alte materiale, fapt pentru care utilizarea lor este o variantă mult mai bună.

Economiile pe termen lung, datorate rezistenței crescute dar și posibilității de reutilizare sunt doi dintre principalii factori pentru care din ce în ce mai multe industrii aleg aceste tipuri de soluții, din plastic, și în special produsele oferite de Schoeller Allibert. Aceștia le pun la dispoziție clienților atât varianta de achiziționare a acestora cât și posibilitatea de închiriere pentru anumite perioade de timp. Astfel, în sectoare precum cel agricol sau Horeca dar și cel alimentar, unde există perioade sezoniere, poate exista o nevoie mai mare se sisteme de ambalare sau transport și astfel simpla închiriere în aceste perioade de vârf poate fi o opțiune mai ieftină și mai bună. Iar la final, clienții nu trebuie să-și mai facă  nici griji cu privire la depozitarea cutiilor sau containerelor pe care nu le mai folosesc și care fără îndoială că ar putea ocupa destul de mult loc, chiar și dacă vorbim de cele stivuibile.

Pentru a realiza o încheiere și de asemenea, pentru a trage câteva concluzii finale, putem spune ca ambalajele și soluțiile de ambalare, depozitare și transport din plastic au devenit o parte activă a vieții noastre de zi cu zi, fiind utile și chiar indispensabile în foarte multe sarcini din diverse industrii.