Titanicul ar putea fi reconstruit de la zero: Miliardarul Clive Palmer vrea să reconstruiască vasul și să meargă pe urma luxosului vapor care s-a scufundat în urmă cu 112 ani

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 mar 2024, 14:21

Titanicul ar putea fi reconstruit de la zero

Sursa: pixabay.com

Miliardarul Clive Palmer vrea să reconstruiască Titanicul și să urmeze același traseu pe care l-a parcurs celebrul vapor înainte ca acesta să se scufunde.

Cel mai cunoscut vapor din lume, Titanicul, care s-a scufundat în urmă cu 112 ani, pe data de 15 aprilie 1912, după ce a s-a izbit de un aisberg, ar putea fi reconstruit. Miliardarul Clive Palmer a revenit la visul său, acela de a reconstrui vasul de la zero și de a merge pe același traseu pe care l-a parcurs Titanicul înainte de scufundare.

Titanicul ar putea fi reconstruit de miliardarul Clive Palmer

Miliardarul australian Clive Palmer vrea să reconstruiască celebrul vas de lux, Titanic. În cadrul unei conferințe de presă recente la Opera din Sydney, Palmer a anunțat planurile sale de a construi o replică a istoricului vas, în speranța de a promova pacea și înțelegerea mondială. Cu toate că proiectul a fost amânat în trecut din cauza unor dispute financiare, Palmer pare determinat să își transforme viziunea în realitate în cel mai grandios mod posibil.

Titanicul original a fost și rămâne un simbol al luxului. Construit într-o eră de efervescență economică și socială, dar întunecată de războaie și inegalități sociale, Titanicul a reprezentat apogeul tehnologiei navale de la începutul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, scufundarea sa tragică în aprilie 1912 a rămas încrustată în memoria colectivă ca un moment de pierdere umană și suferință.

Palmer își propune să reconstruiască Titanicul într-o replică la scară 1:1 a originalului, aducând în prim plan detaliile interioare și confortul pasagerilor. În ciuda provocărilor evidente, precum găsirea unui șantier naval adecvat, el rămâne încrezător că va depăși aceste obstacole.

Cu toate că proiectul Titanic II este asociat cu lux și eleganță, Palmer își dorește ca această navă să devină un simbol al păcii și al înțelegerii internaționale. El crede că această replică va oferi oportunități unice pentru dialog și cooperare între țări și culturi diferite.

Citește și: Ce avere are Leonardo DiCaprio. Celebrul actor a împlinit 48 de ani

„Tot ce ai nevoie ca să fii fericit, am descoperit eu în viața mea, este să ai pe cineva care te iubește, un loc unde să dormi și destul pentru o masă bună.(...) Știm cu toții să facem război. Facem armate și finanțăm războaie. Oamenii știu despre asta. Dar este mult mai greu să faci pace. Ca să faci pace, trebuie să te ții de ea în fiecare zi. Faci progrese centimetru cu centimetru.(...) Titanic II este ceva ce ar putea să aducă pacea. Poate fi o navă a păcii între țările lumii. Milioane [de oameni] au visat să călătorească [cu Titanicul], să o vadă în port și să simtă măreția ei unică. Titanic II va fi nava unde acele visuri devin realitate”, a declarat Clive Palmer, potrivit spynews.ro.

Deși au trecut aproape zece ani de la anunțul inițial al proiectului, Palmer rămâne ferm hotărât să ducă la bun sfârșit construcția Titanic II. Cu speranța că va avea sprijinul necesar și că va găsi resursele financiare adecvate, miliardarul australian visează cu ochii deschiși la o nouă eră de splendoare și armonie pe marile oceane ale lumii.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Miliardarul Clive Palmer vrea să reconstruiască Titanicul
[Sursa: pixabay.com]

Totuși planurile lui Palmer pentru Titanicul II sunt încă într-un stadiu incipient, intenția sa de a recrea această icoană a navigației este însoțită de o profundă conștientizare a impactului pe care acest proiect îl poate avea. De la promovarea turismului și a dialogului cultural până la stimularea cooperării internaționale și a păcii, Titanic II ar putea deveni un simbol al speranței și progresului într-o lume adesea divizată.

În ciuda provocărilor financiare și tehnice, Palmer pare determinat să aducă Titanicul II la viață. Cu o încredere neclintită și o viziune îndrăzneață, el continuă să-și urmărească visul cu hotărâre și pasiune. Călătoria luxosului vas ar putea nu doar să reînvie gloria unui trecut îndepărtat, ci și să marcheze începutul unei noi epoci de armonie și înțelegere în lumea noastră.

112 ani de la scufundarea Titanicului

În acest an, pe data de 15 aprilie, se împlinesc 112 ani de când Titanic s-a izbit de un aisberg și s-a scufundat în Atlanticul de Nord. Acesta a plecat în lunga sa călătorie din Southampton, Anglia cu destinația New York. La acea vreme era considerat cel mai mare și luxos pachebot în serviciu.

Titanic
[Sursa: pixabay.com]

Celebrul vapor avea la bord nu mai puțin de 2.224 de persoane, iar în urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane.

Din păcate, cu o zi înainte de dezastru, pe data de 14 aprilie, Titanic a primit 7 avertismente de gheață de la diferite nave care traversau Atlanticul de Nord, dar, în ciuda acestui fapt, pachebotul a continuat să navigheze cu viteza maximă de 22,5 noduri (41,67 km/h).

Citește și: Leonardo DiCaprio, rasfatatul Hollywood-ului!

Locul unde au fost înmormântați cei care au decedat odată cu scufundarea Titanicului.
[Sursa: pixabay.com]

Vaporul s-a lovit de aisberg la ora 23:40, iar după două ore și patruzeci de minute s-a scufundat. După miezul nopții, căpitanul Edward Smith a ordonat începerea evacuării, transmițând semnale de ajutor și lansând rachete de semnalizare pentru a atrage atenția navelor din apropiere. Evacuarea a fost prost organizată și din păcate echipajul navei nu era pregătit pentru această tragedie. Bărcile de salvare au fost lansate în apă pe jumătate goale, deși abia dacă era suficient spațiu pentru jumătate din persoanele aflate la bord.