Ucraina va putea face parte din NATO, deoarece toate țările membre au fost de acord cu acest lucru, dar procedura va mai dura. Jens Stoltenberg și Volodimir Zelenski au vorbit de mai multe ori despre acest lucru, iar dorința președintelui ucrainean este cu un pas mai aproape de a se îndeplini.
Ucraina a primit acceptul pentru a face parte din NATO
Ucraina este cu un pas mai aproape de a obține ceea ce și-a dorit, fiind vorba de o aderare la NATO. În schimb, așa cum era de așteptat, Rusia nu este de acord cu acest lucru, iar împiedicarea materializării promisiunii a devenit încă un scop pentru Moscova.
În cadrul unei conferințe susținute la baza aeriană Ramstein din Germania, Jens Stoltenberg a declarat că principalul obiectiv, în prezent, este asigurarea victoriei Ucrainei.
Citește și: România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina. Vor fi introduse taxele vamale
Afirmațiile au venit la doar o zi după ce Jens Stoltenberg a ajuns în Kiev, pentru prima dată de la începutul războiului, unde a vorbit despre un nou ajutor militar și despre ajutorul care va continua atât timp cât va fi nevoie, potrivit News Sky.
„Permiteți-mi să fiu clar! Locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO”, a spus acesta.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Rusia se opune aderării Ucrainei la NATO
Rusia a spus, încă de la început, că nu vrea ca NATO să ajungă la granițele sale, iar dorința Ucrainei de a face parte din alianță a dus la escaladarea conflictului.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Rusiei, a precizat ieri, 20 aprilie, că unul dintre obiectivele principale al țării sale este acela de a împiedica intrarea Ucrainei în NATO.
Tot ieri, Volodimir Zelenski a precizat că, dacă țările NATO nu își vor da acordul în ceea ce privește aderarea Ucrainei, nimeni nu va putea înțelege acest lucru.
„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă.
Este greu de spus a cui contribuţie la securitatea europeană şi euroatlantică este mai mare decât cea a soldaţilor noştri, bărbaţi şi femei ucraineni care apără libertatea cu preţul vieţii lor”, a menționat acesta.