Toate școlile din  județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Este cod galben de ninsori și viscol

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 ian 2024, 09:55

Școlile din Iași vor fi închise marți

Sursa: pexels.com

Școlile din Iași vor fi închise marți, din cauza vremii nefavorabile. Ce anunță meteorologii?

În fața unei avertizări meteorologice severe cu privire la condițiile de viscol și temperaturile extrem de scăzute, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat o hotărâre radicală pentru Județul Iași. Toate școlile din zonă vor fi închise marți, 9 ianuarie, potrivit unei decizii luate luni seara. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a propus această măsură, iar Inspectorul Școlar General, Luciana Antoci, a oferit detalii pentru Edupedu.ro cu privire la modul în care fiecare consiliu de administrație va decide recuperarea orelor pierdute.

Toate școlile din județul Iași au fost închise din cauza vremii nefavorabile

Județul Iași se confruntă cu condiții meteorologice extreme, fiind sub avertizare Cod Galben de ninsori și viscol începând cu 7 ianuarie, ora 18, și până în 9 ianuarie, ora 10. Temperaturile resimțite au scăzut semnificativ, atingând -15 grade în zona de Nord-Est și chiar -17 grade în zona montană la ora 19.

Decizia de închidere a școlilor vine în contextul problemelor majore generate de ninsori și viscol în mediul urban și pe drumurile județene. Prefectul Bogdan Cojocaru a subliniat că siguranța cetățenilor, în special a elevilor, este prioritară, și că autoritățile nu pot garanta condiții de circulație în siguranță marți.

Citește și: Ninge abundent în București! Meteorologii au anunțat ninsori și viscol în partea de sud a țării

Închiderea școlilor afectează nu doar rutina elevilor și a cadrelor didactice, ci și întregul ecosistem educațional. Cursurile pierdute marți vor fi recuperate, însă modalitatea de recuperare va fi decisă la nivelul fiecărui consiliu de administrație al școlilor, conform declarațiilor Inspectorului Școlar General, Luciana Antoci.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Abordarea flexibilă adoptată constă în acordarea puterii consiliilor de administrație pentru a decide modul de recuperare a orelor.

Această abordare individualizată permite școlilor să se adapteze la specificul lor și să minimizeze impactul negativ asupra procesului educațional.

Utilajele de deszăpezire vor continua să acționeze pe toate drumurile din județ

Prefectul Bogdan Cojocaru a solicitat instituțiilor să rămână în alertă și să acționeze rapid în funcție de situațiile sesizate. În condiții de viscol și temperaturi extrem de scăzute, utilajele de deszăpezire vor continua să acționeze pe toate categoriile de drumuri din județ, cu o atenție sporită acordată cazurilor medicale urgente.

Evenimentele anterioare au evidențiat probleme semnificative în transportul și accesul profesorilor și elevilor la școli în condiții meteorologice dificile. Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar Iași, a subliniat că în trecut s-au găsit soluții, inclusiv prin supravegherea elevilor de către profesorii din localitate.

Citește și: În România se circulă în condiții de iarnă: Drumuri blocate și restricții de circulație din cauza ninsorilor. ANM anunță cod portocaliu în anumite regiuni din țară

Situația actuală subliniază necesitatea unei evaluări continue a situației școlare în fața condițiilor meteorologice extreme. Implicarea comunității, a părinților și a cadrelor didactice este esențială în gestionarea flexibilă a procesului educațional și în identificarea soluțiilor adecvate.

Decizia de a închide școlile în fața vremii extreme reprezintă o măsură de precauție care indică responsabilitatea față de siguranța elevilor și a comunității școlare. Flexibilitatea în gestionarea procesului de învățare, precum și implicația comunității, sunt cheia adaptabilității în fața condițiilor meteorologice dificile. Cu recuperarea orelor la nivelul consiliilor de administrație, școlile din Județul Iași demonstrează o abordare pragmatică și orientată spre siguranță în asigurarea unui mediu educațional stabil și adaptabil la provocările naturii.